08-03-2017 | Gemiddeld wordt 30 procent van het eten in zorginstellingen in Noordoost-Brabant weggegooid. Instellingen kopen teveel voedsel in of verwarmen maaltijd verkeerd waardoor bewoners het laten staan. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Platform Zorg Noordoost-Brabant door Care Culinair onder vijf instellingen. Vorig jaar is het platform opgericht vanuit de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). Zorginstellingen, onderwijsinstituten, gemeenten en bedrijven uit de regio Noordoost-Brabant werken hier samen aan initiatieven om de gezondheid en vitaliteit van de inwoners in het gebied te verbeteren.

Marc Duijzer

Marc Duijzer

10 procent derving is acceptabel

“Een derving van 10 procent is acceptabel in een zorginstelling”, zegt directeur Marc Duijzer van Care Culinair. “Er zijn namelijk allerlei redenen waarom zorgcliënten wel of niet van een maaltijd in de zorglocatie gebruik willen maken. Een zorginstelling moet dus altijd enige marge hebben om aan de wisselende vraag te voldoen. Maar bij sommige onderzochte zorglocaties was de derving 35 tot bijna 50 procent op jaarbasis. Dit heeft niets te maken met een dagelijks wisselende vraag. Het is simpelweg slecht food management.’

Onopgeleide medewerkers verzorgen voeding

Waar komt die hoge waste vandaan? Duijzer: “Medewerkers van zorginstellingen zijn mensenhelpers, geen koks. Zij hebben geen affiniteit met voedsel, planning en bereiding. Hierdoor moeten zorgmedewerkers, die andere talenten hebben, ook voor de voedselvoorziening zorgen. Dit gaat natuurlijk niet goed. Zij kopen in op basis van een aanname van een 100 procent-bezetting, terwijl zorgcliënten ook elders kunnen eten. Ook kopen zij bij een tweekeuzemenu meer van elke keuzemaaltijd in, zodat ze niet tekort komen. Samen scheelt dit al vaak 25 procent. Verder komen de kant-en-klare maaltijden van leveranciers vaak gezond bij de zorginstellingen binnen, maar worden de regels voor hygiëne niet nageleefd en worden maaltijden te lang in de regenereerkasten verwarmd, waardoor ze verpieteren en hun smaak en voedingswaarden verliezen. Vooral voor ouderen, die toch al niet veel eten, is het belangrijk dat wát zij eten van goede kwaliteit is. Beter een halve portie goed eten dan een hele portie laten staan.”

Frank van Beers

Frank van Beers

Concrete handvatten voor voedingsmanagement

De zorginstellingen die aan het onderzoek hebben deelgenomen zijn verrast, maar blij met de bevindingen van het zorgplatform. “De instellingen hebben nu concrete handvatten om het voedingsmanagement op hun locaties beter te organiseren”, aldus Frank van Beers, bestuursvoorzitter van zorginstelling Cello en tevens voorzitter van het BZW Platform Zorg Noordoost-Brabant.

Visie voor de regio

Het onderzoek naar voedingsmanagement is het eerste concrete product van het Platform Zorg Noordoost-Brabant en is gefinancierd met REAP-subsidie van het innovatiefonds AgriFood Capital. De subsidie is ook gebruikt om een duidelijke visie voor de regio vast te leggen. Van Beers: “Onder het motto Vitale Burgers in een Vitale Regio willen wij creatieve oplossingen bedenken waarmee inwoners in deze regio zelf de regie voeren over hun eigen gezondheid en vitaliteit.”

Bron: Gastvrijezorg.nl