02-04-2016 | Een derde van alle voedingswaren die geproduceerd worden, belandt in de vuilnisbak. Die vaststelling was voor Marijke De Jongh (29) en Ellien Stinissen (30) de aanleiding om Rekub op te richten, een Antwerpse vzw die zich inzet tegen voedselverspilling.

“Gezond eten en respect voor voeding vinden we allebei belangrijk”, zegt Stinissen. ‘Op een avond op café zijn we beginnen te brainstormen over acties. De volgende dag waren we nog altijd enthousiast, en zo is Rekub ontstaan.” De aftrap kwam afgelopen zomer, met een pop-uprestaurant in Antwerpen. “Alle gerechten werden samengesteld met overschotten”, zegt De Jongh. “We werkten elke avond met een vast driegangenmenu waarbij de gasten konden kiezen tussen vegetarisch of vlees. We konden rekenen op zo’n tachtig klanten per avond. Het publiek was vrij gevarieerd. Heel leuk dus om te merken dat we met dit verhaal verschillende mensen kunnen bereiken.” Op 2 en 3 april is een nieuw pop-upweekend gepland.

Financiering
Rekub neemt de overschotten af van verschillende boeren. Ellien Stinissen: “Dat zijn vaak onregelmatig gevormde groenten die niet in het commerciële circuit terechtkomen. Aan het einde van de zomer hebben we de landbouwers hiervoor een bedrag teruggegeven. Een klein deel van de winst hebben we bewaard voor de opstart van nieuwe initiatieven.”

In mei lanceert Rekub een app die handelaren de mogelijkheid biedt onverkochte producten op het einde van de dag aan te bieden tegen een verminderde prijs. Ook dit initiatief moet voedselverspilling tegengaan.

De jonge ondernemers, die op 23 maart hun opwachting maakten in het Canvas-programma Het eerste kwartaal, hebben naast Rekub nog een andere job. “Ons doel was geen verlies te maken”, zegt De Jongh. “We zijn gestart met onze eigen inbreng, maar we hebben ook een try-out georganiseerd om geld op te halen ter financiering van de kosten. We moeten immers onze koks, zaal- en keukenhulp, de huur van het pand en ons communicatiemateriaal kunnen betalen. Het einde van de zomer hebben we alvast positief afgesloten.”

Bron: Trends.knack.be