05-02-2019 | Jaarlijks gooien we per persoon 41 (!) kilo eten weg. Dat kan beter. Toine Timmermans, deskundige voedselverspilling van Wageningen University & Research (WUR) geeft tips hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan. 

Met deze relatief simpele tips verminder je volgens Timmermans jouw voedselverspilling met dertig tot veertig procent, óók als je nu al heel bewust boodschappen doet.

Voedselverspilling

Eten weggooien is niet alleen zonde van het geld, maar ook bijzonder milieuonvriendelijk. Toine Timmermans, expert op het gebied van voedselverspilling, legt uit dat de productie van voedsel dat nooit gegeten zal worden zorgt voor zes procent van de totale CO2-uitstoot. Timmermans: “Als je jouw voedselverspilling terugdringt, draag je meer bij aan een beter milieu dan door bijvoorbeeld in zonnepanelen te investeren.”

Tips

Maar hoe zorg je nou dat de prullenbak niet volraakt met halve zakken sla, vlees dat over de datum is en pakken yoghurt die ietwat zuur ruiken? Timmermans zet de belangrijkste tips op een rij.

1. Maak een boodschappenlijstje

Timmermans: “Beter plannen, dat klinkt voor de hand liggend, maar het is zo belangrijk. Door vooraf te bedenken wat je gaat eten, voorkom je dat je zomaar door de schappen dwaalt en je hele kar vollaadt met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook is het belangrijk om vóórdat je boodschappen gaat doen de keukenkastjes en koelkast te checken. Zo voorkom je dubbele aankopen.”

2. Kook op maat

“37 procent van de rijst gaat de prullenbak in en hetzelfde geldt voor een kleine 20 procent van de pasta. Hartstikke makkelijk te voorkomen door je porties vooraf af te wegen.”

3. Plan een restjesdag

“Vrijwel iedereen bewaart weleens restjes in de koelkast of vriezer, maar vaak eindigen ze dan als zogeheten UFO’s: Unidentified Frozen Objects. Dan zien we zo’n bakje en hebben we geen idee meer wat erin zit en belandt het alsnog bij het vuilnis. Zonde. Plan een restjesdag, zodat je zeker weet dat dit maaltje niet in de vergetelheid raakt.”

4. Verlies je niet in houdbaarheidsdata

“Misschien is dit wel de belangrijkste tip van allemaal: gebruik je zintuigen om te controleren of eten nog goed is. Kijk, ruik en proef. Laat je niet leiden door houdbaarheidsdata. Een THT-datum (ten minste houdbaar tot) is een kwaliteitskeurmerk. Na die datum is het eten hoogstens ietsje minder lekker, maar je wordt er niet ziek van. Alleen bij producten waarop ‘te gebruiken voor’ staat, is het belangrijk om die datum aan te houden. Maar producten als suiker en zout? Die kun je miljoenen jaren bewaren.”

5. Deel je koelkast goed in

“Warme lucht stijgt op, ook in de koelkast. Zorg daarom dat groenten en vlees altijd onderin liggen, dat zorgt ervoor dat het langer houdbaar blijft. Stel de koelkast in op vier graden, dat kan de houdbaarheid van sommige producten met een week verlengen. Dreigt je vlees toch over de datum te raken? Vries het dan in. Zelfs wanneer je het op de uiterste houdbaarheidsdatum in de vriezer legt, kun je het makkelijk nog drie maanden bewaren.”

Bron: Linda