22-06-2017 | Groenten en fruit langer vers houden door ze te vernevelen met mist. Op vakantie in Zuid-Frankrijk werd supermarktondernemer Pieter-Jan van Gurp op het idee gebracht. De verspilling in zijn winkel is nu teruggebracht met bijna dertig procent. “Je proeft en ziet het verschil.”

Op de groenten- en fruitafdeling in de Plus Van Gurp-supermarkt in Roosendaal zie je de mistdampen hangen boven de zoete aardappels, watermeloenen en verse kruiden. De temperatuur is er vijf graden lager dan de omgevingstemperatuur.

De mist voelt alleen niet nat aan, vertelt Van Gurp enthousiast. “De techniek werkt met ultrageluidsgolven die de watermoleculen heel fijn uit elkaar schudden, waardoor het als hele fijne mist over het product valt.”

Techniek

Al vier jaar werkt hij nu deze speciale ‘dry mist’-techniek. Nuchter: “Ik zag het in een Franse supermarkt, en tja, je bent ondernemer en het leek me gewoon leuk en interessant.” Terug van vakantie kwam hij in contact met Contronics, een Nederlands bedrijf, dat de installaties maakt.

Zij benaderden Van Gurp vervolgens weer voor deelname aan het Fresh Demo-project dat, met Europees subsidiegeld, de werking onderzoekt en meer supermarkten in Europa enthousiast moet maken voor deze technologie.


Een timelapse met de (enorme) verschillen tussen het ‘gewone’ en bevochtigde groente en fruit.

Man met een missie

Deze week werd een eerste, dik rapport overhandigd aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Deze branchevereniging van supermarkten en food service in Nederland noemt de toepassing van de dry mist-techniek een ‘mooi initiatief’.

“De cijfers over voedselverspilling zijn niet mis. En er wat aan doen is niet makkelijk”, zegt Marieke Doolaard, manager duurzaamheid bij het CBL. “Wat Pieter-Jan doet is een goed voorbeeld van hoe het wel kan.”

Voedselverspilling

Wereldwijd gaat elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren, ruim een derde van de voedselproductie met een waarde van 550 miljard euro. De gemiddelde Nederlander gooit 50 kilogram voedsel weg per jaar, volgens cijfers van Universiteit Wageningen. Binnen de Verenigde Naties is afgesproken om de voedselverspilling voor 2030 met 50 procent te verminderen.

Van Gurp is een man met een missie geworden. Zo wilde hij al vrij snel niet alleen de producten in zijn supermarkt bevochtigen, maar in de hele keten. Dat betekent: vanaf de oogst tot het transport en de opslag.

“Als je kijkt naar de conventionele manier van aardbeien plukken in Zuid-Frankrijk, gaat men ’s ochtends het land op, dan worden de aardbeien in een vrachtwagen gelegd waar de hele dag de zon op staat en worden ze pas ’s avonds teruggekoeld.” Het gevolg is dat vocht onttrokken wordt aan de groente en het fruit. Producten drogen uit en verliezen hun versheid.

Levensloop van een aardbei

“Als je de vruchten direct bevochtigt, geeft dat dus dagen aan versheid voordeel. Dan gaat niet alle energie van de aardbei naar het verlengen van de levensloop en dat proef je. De kwaliteit en smaak is zoveel beter. Klanten waarderen dat.”

Bovendien levert het hem als ondernemer ook wat op. De jaaropbrengst van 25 procent minder weggooien, is 16.000 euro. Dit na afschrijving van de kosten voor de schappen van in totaal dertig vierkante meter in zijn supermarkt.

Minder weggooien

Maar hoe duurzaam is de techniek? Want een bevochtiger kost ook energie en verbruikt water. “De technische universiteit van Denemarken heeft de milieueffecten in de keten onderzocht“, zegt Van Gurp.

Hij somt op dat er minder groente en fruit geproduceerd hoeft te worden omdat er minder wordt weggegooid. “Dit scheelt in de uitstoot van broeikasgassen, het water- en het landverbruik van groente en fruit in alle schakels.” Daarnaast koelt de bevochtiging ook, wat weer energie bespaart. “Het hele project levert dus naast minder voedselverspilling ook een bijdrage aan een beter milieu.”

Bron: rtlnieuws.nl