02-10-2017 | Eten uit eigen boomgaard of groentetuintje is heerlijk, maar wat doe je met alle groente en fruit die jezelf niet op kunt? Weggooien hoeft niet meer, want het kan voortaan tot sap, smoothie of shake verwerkt worden in de Achterhoekse SapPers van de familie Beskers uit Kotten. Die rijdt nu de Achterhoek door om overal appels, peren, asperges, wortels en wat al niet meer om te toveren tot een duurzaam, houdbaar en gezond drankje.

Drie jaar geleden keek Henk Beskers zijn ogen uit toen de Stichting Boerengoed een persdag hield in Kotten. Op die ‘persbijeenkomst’ kwamen geen journalisten, maar des te meer appels en peren af. “Er werd 5000 kilo fruit in één dag verwerkt en de pers was al drie weken van tevoren volgeboekt”. Mede omdat de oud-agrariër zelf ook een boomgaard met zo’n vijftig appelbomen had, ging hij nadenken over de aanschaf van een pers, om zo de eigen oogst en die van mensen uit de omgeving te kunnen verwerken tot sap. “Want je kunt maar zoveel appels zelf op en de appelmoes en appeltaart komen je ook een keer de neus uit”.

Het was Beskers al opgevallen dat zo’n fruitpers aan twee kanten in een behoefte zou voorzien: enerzijds zijn er steeds meer (hobby-)fruittelers, anderzijds groeit de behoefte aan duurzaam en gezond voedsel. “In zo’n pers kun je allerlei groenten en fruit verwerken tot sap, smoothie of shake, of het nu gaat om appels, peren, aardbeien, rabarber of asperges. Je kunt ook mixdrankjes maken zoals appel-perensap of appel-bietjessap”.

Na veel studie en vergelijken kwam de familie Beskers (Henk, zijn broer Wim en zoon Harmen) uit op een spiraal-filterpers. “Een enorme investering, maar deze pers maakt gebruik van stikstof waardoor het fruit zuurstofarm vermalen wordt. Zo behoudt het fruit zijn kleur en gaan er geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en polyfenolen, stofjes die ontstekingsremmend werken, verloren. De vezels blijven behouden omdat we natuurtroebel sap maken en er wordt ook geen suiker of andere stoffen aan toegevoegd”.

Na het vermalen en filteren wordt het sap gepasteuriseerd en vacuüm afgevuld in een bag-in-box, een plastic zak in een doos met een tuitje. Daardoor blijft het sap volgens Beskers in gesloten verpakking wel twee jaar houdbaar. Gemiddeld levert 100 kg fruit 75 liter sap op. De resterende pulp kan worden gebruikt als meststof of veevoer.

Achterhoekse SapPers, zoals het bedrijf van de familie Beskers heet, houdt regelmatig persdagen waar mensen hun oogst kunnen aanbieden. Bij wie minstens 3500 kilo heeft kan dat op eigen locatie en voor wie maar bijvoorbeeld 100 of 200 kilo wil laten verwerken, worden persdagen georganiseerd waar meerdere aanbieders achter elkaar terecht kunnen. De pers kan 700 tot 1000 kg per uur verwerken.

Het persen en afvullen kost, afhankelijk van de hoeveelheid, gemiddeld een euro per liter. “Wij verpakken het sap in dozen van 3 of 5 liter. Een doos van 5 liter wordt vaak weer verkocht voor 8 tot wel  13 euro. Dat is dus zeker lonend. Denk ook aan sportclubs die het in de kantine kunnen verkopen of een actie houden waarbij iedereen fruit uit eigen tuin of van de familie inbrengt”.

De dozen worden voorzien van een etiket, maar voor de telers die de sapjes willen doorverkopen is er ook ruimte voor een etiket met hun eigen merknaam. Zelf heeft Beskers nog geen plannen om een eigen merk appelsap op de markt te brengen. “We zijn druk genoeg met dit project en we doen het ook vooral om milieu en gezondheid te bevorderen. Het is zonde dat er zoveel goed fruit of groente, met een iets afwijkende vorm of een klein vlekje, wordt weggegooid. Terwijl dat juist tot een gezond sapje kan worden verwerkt waar meer vitaminen inzitten dan in veel sappen in de supermarkt”.

 

Op 7 oktober is er een Appelpersdag bij Beskers (camping de Appelweide). Voor andere locaties dit najaar en voor meer informatie en aanmelding of aankoop sap: zie www.achterhoeksesappers.nl.

Bron: De 50+ krant