15-06-2017 | Verdwijnt er bij jou thuis veel eten in de vuilnisbak? Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld 41 kilo aan voedsel hebben verspild. Veel hè? Er valt dus een hoop winst te behalen.

Hoe je voedselverspilling zoveel mogelijk kunt voorkomen? Bekijk onderstaande tips:

1 Kijk eerst wat je nog allemaal in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. En, ook niet geheel onbelangrijk: check de houdbaarheidsdatum zodat je weet wat als eerste op moet. Op deze manier weet je als je in de supermarkt staat dus precies wat je wel en niet nodig hebt.

Daag jezelf uit en maak een menu voor de hele week. Schrijf alles op een boodschappenlijstje en wijk daar niet vanaf. Door met een lijstje boodschappen te doen, red je tot wel 9 kilo (!)  voedsel van de vuilnisbak.

Heb je alles op je boodschappenlijstje staan? Zet ook de hoeveelheden die je nodig hebt erbij. Zo voorkom je dat je onnodig te veel koopt van alles. Goed voor je portemonnee én een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan.

4 Maak niet meer eten klaar dan nodig. Inventariseer wie er mee-eten en weeg de hoeveelheden af. Door dit te doen, voorkom je dat het eten onnodig in de vuilnisbak verdwijnt.

5 Bewaar je je eten wel op de juiste plek? Brood, groente en restjes van maaltijden blijven heel lang goed in de vriezer.

Gooi jij producten altijd weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken? Ja, oké als het vlees of vis betreft raden we je aan dit zeker te doen. Maar voor de rest geldt: gebruik je zintuigen. Kijk, ruik en proef eerst even voordat je producten als ‘niet meer goed’ bestempelt.

Weet je niet wat je met de restjes van je maaltijden moet doen? Voer wekelijks een kliekjesdag in. Zie het als een uitdaging en je zult zien dat ook dit de meest heerlijkste maaltijden oplevert.

Bron: Jan Magazine