Home » Algemeen » 28 januari | Zondaguniversiteit: samen tegen voedselverspilling
28 januari | Zondaguniversiteit: samen tegen voedselverspilling

28 januari | Zondaguniversiteit: samen tegen voedselverspilling

25-01-2018 | Zondag 28 januari is het derde en tevens laatste college van de Zondaguniversiteit in de bblthk. Ir. Toine Timmermans spreekt over wat we samen kunnen doen tegen Voedselverspilling.

Toine Timmermans is programma manager duurzame voedselketens bij Wageningen Food & Biobased Research. “Aan de WUR doen we al ruim 15 jaar onderzoek naar voedselverspilling, zowel de hoeveelheid als de oorzaken. En we zoeken natuurlijk naar manieren en mogelijkheden om de verspilling te voorkomen, te verminderen of reststromen beter te benutten. Denk aan beter bewaren, verpakken, logistiek, houdbaarheid verlengen, vraag en aanbod beter afstemmen, slimme technologie, korte lokale ketens, enzovoort. Voedselverspilling is een complex fenomeen. We kijken naar de totale keten ‘van grond tot mond’.”

Veel onderzoek vindt bij mensen thuis plaats. Zo’n 40-45% van de verspilling gebeurt namelijk bij consumenten thuis. Recent is door WUR een ‘focus groep’ studie uitgevoerd in de praktijk van huishoudens. Welke factoren spelen een rol bij motivatie, vaardigheden en mogelijkheden om het gedrag te verbeteren. Het gaat dan om het gehele proces van boodschappen, doen, plannen, koken, consumeren en bewaren tot en met het verwerken van het organisch afval. Daar komen interessant conclusies uit. Die worden gebruikt om campagnes en acties effectiever te maken.

Daarnaast heeft de WUR vijf jaar geleden een actieprogramma ontwikkeld, ‘food battle’ genaamd. Het bleek een effectieve manier om in een termijn van 3 weken de hoeveelheid voedselverspilling thuis met 20-40% te verlagen. Inmiddels zijn 15 van dergelijke food battles georganiseerd.

In de lezing gaat Toine Timmermans in op activiteiten die helpen dat tij te keren; activiteiten die samen met klimaatpartners, ondernemers, inwoners en de gemeente Wageningen in 2018 worden gestart. ‘Wageningen als levend laboratorium tegen voedselverspilling.’ Timmermans: “In Nederland verspillen we met z’n allen jaarlijks tussen de 1.7 en 2.5 miljoen ton. Dat is een enorme berg aan goed voedsel. Ondanks steeds meer aandacht voor het onderwerp, lukt het nog niet het tij te keren. Waarom eigenlijk niet ? Wat is er nodig dat wel tot een doorbraak leidt? Het is zeker niet alleen technologie of nieuwe innovaties, het is toch ook vooral bewustzijn en inzicht, en betere toegang tot de oplossingen.”

Het college is op 28 januari in de bblthk. Het is van 15u tot 16u en de toegang is gratis.

Bron: Stadwageningen.nl

Scroll To Top