Home » Aan de slag » Feiten & cijfers

Feiten & cijfers

We staan voor een grote uitdaging om voedselverspilling terug te dringen. Al het voedsel dat is geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt kost energie, grondstoffen, water en belast daardoor het milieu. Daarnaast kost het geld. Jaarlijks gooien alle huishoudens in Nederland in totaal 800 miljoen kilo voedsel weg. In geld uitgedrukt hebben we het over een bedrag van zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weggegooid voedsel.

De consument is relatief de grootste verspiller in de totale keten. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft het ministerie van Economische Zaken opdracht om inzicht in de mate van verspilling bij de consument te krijgen. Het onderzoek is inmiddels voor een tweede keer uitgevoerd door CREM. De resultaten vormen de basis voor “Feiten en cijfers over verspillen van voedsel door consumenten”. Deze resultaten worden tevens opgenomen in de Monitor Voedselverspilling.

In 2011 woonden in Nederland 16.655.799 mensen, waarmee de voedselverspilling per capita tussen de 89 en 210 kg ligt. Het gaat hier om voedselverspilling in de gehele keten omgerekend naar jaarlijkse verspilling per persoon (capita). De voedselverspilling in 2011 ligt qua vermijdbare secondary resources tussen 1197 en 2149 kton. De potentieel vermijdbare stroom ligt tussen 725 en 1333 kton. Om de voedselverspilling terug te dringen met 20% moet er jaarlijks tussen de 276 en 511 kton minder verspild gaan worden. Dit is 17-31 kg pro capita.

Scroll To Top