25-04-2019 | Een YMCA in Newcastle gebruikt koffiedik en gerecycled karton bij het telen van oesterzwammen, maar ze hebben financiering nodig. Het YMCA runt een stedelijk teeltbedrijf bij hun bedrijf in Walker, waar jongeren helpen om oesterzwammen te telen op koffiedik. Ze verzamelen het koffiedik van lokale restaurants en eetgelegenheden. Deze worden vervolgens gepasteuriseerd en gemixt met gerecycled karton en champignonbroed.

De verkregen “koffieblokken” worden in een donkere ruimte gelegd zodat ze kunnen rusten en na een maand zijn ze klaar om gebruikt te worden. Hierna worden ze overgebracht naar een gecontroleerde omgeving en na ongeveer twee weken zijn de gewassen klaar om geoogst te worden.

Het project produceert vier verschillende soorten oesterzwammen: grijs, wit, geel en parel, ieder met zijn eigen smaak en textuur. De oesterzwammen worden afgezet aan restaurants en plekken in de stad, zoals de Tyneside Cinema. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om de diensten van YMCA te financieren.

Dagelijks worden ongeveer 55 miljoen koppen koffie gedronken in het VK, en meer dan 500.000 ton koffiedik belandt jaarlijks op de stortplaats. Tot nu toe heeft het project in Newcastle ervoor gezorgd dat er zes ton koffiedik minder op bij het vuil is beland.

Het stedelijke teeltbedrijf doet mee met een wedstrijd van The People’s Projects, dat een samenwerking is tussen ITV en de National Lottery. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een bedrag van €57.817 (£50.000).

“Als we winnen, zullen we het geld gaan gebruiken om meer banen en trainingsmogelijkheden te creëren bij ons teeltbedrijf voor de jongeren in Newcastle,” vertelt de bedrijfsmanager van YMCA, Tracey Mienie. “We willen dan ook benodigde uitrusting gaan kopen om meer teeltruimte te creëren en de productie op ons bedrijf te vergroten.”

Bij het project zijn jongeren betrokken die het verst van de banenmarkt afstaan. Dankzij het project kunnen deze jongeren werkervaring opdoen en vaardigheden leren, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en een grotere kans hebben op het krijgen van betaalde baan.

Chroniclelive.co.uk meldt dat het bedrijf op dit moment zes kilo oesterzwammen per week produceert, maar met extra financiering zouden ze deze opbrengst flink kunnen verhogen.

Bron: AGF