Home » Algemeen » ABN Amro: Minder voedselverspilling met robots

ABN Amro: Minder voedselverspilling met robots

17-10-2018 | Robots kunnen een belangrijke rol spelen in de foodsector. Met name op het gebied van voedselverspilling terugdringen en  het tekort aan arbeidskrachten kunnen robots worden ingezet.

Dat blijkt uit onderzoek van Abn Amro. De foodsector heeft een relatief lage robotdichtheid, maar sinds 2016 is een inhaalslag bezig.  Dat komt volgens Abn Amro door de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie. “Robots kunnen producten sneller traceren, ketens verkorten en hierdoor ook een grote rol spelen bij het terugdringen van voedselverspilling. Door de kwaliteit van producten met behulp van kunstmatige intelligentie zo vroeg mogelijk in de keten op individueel niveau vast te stellen, kan het terughalen van onveilige producten worden voorkomen”, schrijft Abn Amro in het conceptrapport. Daarnaast is het mogelijk om robots in verschillende onderdelen van het productieproces in te zetten waarmee data wordt vergaard: niet alleen over het proces, maar ook over producten. Daarmee kunnen bedrijven volgens Abn Amro processen efficiënter inrichten.

Personeelstekort
Ook kan robotisering het groeiende tekort aan arbeidskrachten in de foodsector opvangen. Door de krappe arbeidsmarkt hebben steeds meer bedrijven moeite met het werven van personeel en dat kan hun groei in de weg staan. Abn Amro verwacht dat robotisering een oplossing kan bieden voor personeelsvraagstukken in de foodsector. Door de inzet van robots kunnen processen geautomatiseerd worden. “Dit vergt in eerste instantie een investering en het leidt tot andersoortige banen, waarbij andere vaardigheden van medewerkers worden gevraagd.

Uitdaging
Ondanks de mogelijkheden, blijkt de inzet van robots een uitdaging in de foodsector. “Verse producten, zoals paprika’s of tomaten verschillen in grootte, vorm en gewicht. De verwerkingslijnen moeten dus flexibel zijn en juist deze flexibiliteit is een grote uitdaging voor robots. Een robot handelt namelijk het makkelijkst in een gecontroleerde omgeving”, vertelt Nadia Menkveld, sector econoom food en agrarisch van Abn Amro. “Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI, big data en mechanica vindt een ommekeer plaats en wijzen alle signalen erop dat de voedingsmiddelenindustrie klaar is om robotisering te omarmen.”

Bron: Levensmiddelenkrant

Scroll To Top