04-02-2018 | Aldi heeft ambitieuze plannen om in het Verenigd Koninkrijk en Ierland voedselverspilling tegen te gaan. In 2030 wil de supermarktketen de hoeveelheid eten en drinken dat eindigt in de vuilcontainer met de helft hebben teruggebracht, gemeten vanaf 2015.

Samenwerken met Nestlé, Tesco en Ikea

Met deze doelstelling voegt Aldi zich op het Britse eiland bij andere multinationals als Tesco, Nestlé en Ikea. Deze bedrijven maken deel uit van een groter collectief (Champions 12.3) waarin samen wordt gewerkt met de overheid en maatschappelijk middenveld om voedselverspilling op grote schaal tegen te gaan. Het getal 12.3 verwijst naar één van de 17 duurzame doelen waar de Verenigde Naties zich in 2015 aan hebben verbonden.

Delen data en middelen

“Voedselverspilling is een nijpende kwestie in onze sector”, aldus Oliver King, directeur Corporate Responsibility bij Aldi. Volgens King is een collectieve aanpak van dit probleem essentieel. Door data en middelen met elkaar te delen, kan het probleem van voedselverspilling effectiever worden aangepakt, verwacht King.

Samenwerking met FareShare

Voor de samenwerking deed de supermarktketen ook al veel om voedselverspilling tegen te gaan. Zo werkt Aldi in het Verenigd Koninkrijk al samen met partijen als FareShare en Company Shop. Voedsel dat niet meer kan worden verkocht komt zo terecht bij de kwetsbare mensen op het Britse eiland.

Aldi doneert aan Voedselbank

In Nederland neemt Aldi soortgelijke maatregelen. Sinds 2016 doneren de 300 Aldi-vestigingen in Nederland aan de Voedselbank. Daarnaast werkt Aldi samen met Wageningen University & Research (WUR) om voedselverspilling bij de bron aan te pakken. Zo onderzoekt de WUR waar in de keten de meeste derving plaatsvindt.

Supermarkten kunnen op meerdere manieren een bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling: van slim voorraadbeheer tot het verlagen van prijzen van producten die de houdbaarheidsdatum naderen.

Benieuwd naar andere mogelijkheden van supermarkten om voedselverspilling tegen te gaan?

  • Lees hier de 7 belangrijkste tips.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl