Home » Algemeen » Bakker Swart verkoop Magix Box tegen voedselverspilling
Bakker Swart verkoop Magix Box tegen voedselverspilling

Bakker Swart verkoop Magix Box tegen voedselverspilling

27-02-2019 | Wat te doen met het brood en gebak dat over is na sluiting van de winkel? Dit vroeg eigenaar Ton Swart van Echte Bakker Swart uit Wervershoof zich ook af. De oplossing bleek simpel, verkopen via een speciale app voor een zeer gunstige prijs.

Heel groot is het probleem niet volgens Ton. “Dagelijks hebben wij 4-7% over. Hiervoor is nooit echt een oplossing geweest. Het is niet heel veel en veel minder wil je ook niet, want dan is de kans groter dat je nee moet verkopen.”

Magic Box

Toch is weggooien ook zonde. Na een tip van de overkoepelende organisatie van Echte Bakkers besloot hij het platform van TooGoodToGo te gebuiken. Elke dag biedt hij een Magic Box aan voor €4,99. “De winkelwaarde daarvan is veel groter, vaak meer dan 14 euro. Maar wat erin zit, is elke dag een verrassing.”

De klant koopt een coupon die hij/zij tussen 17.00 en 17.45 uur kan ophalen in de winkel. Veel is dag vers, maar brood kan ook goed ingevroren worden volgens de bakker. De klant moet wel een eigen plastic tas meenemen. “Nog beter voor het milieu.”

App

Via de App (zowel iOS en Android) kunnen gebruikers het aanbod zien en kopen. Dinsdag is Swart begonnen. “Ik dacht eerst nog, dat zal wel alleen werken in de stad met veel yup-achtige personen. Maar op het platteland hier? Ik zette er eentje online en die werd snel verkocht. Dat blijkt dus toch te werken.”

Na de snelle verkoop van de box van dinsdag, zet Swart nu elke dag 3 boxen online. Ook deze bleken snel uitverkocht te zijn. “Vannacht had iemand al 2 boxen besteld en om 09.00 uur ook eentje.” Mocht zijn rest voorraad toch nog groter worden dan kan hij het aantal te verkopen boxen nog vergroten. “Via de App heb ik een dashboard waarop ik voorraad boxen kan aanpassen.”

‘Beter iets dan niets’

Van elke transactie gaat ongeveer 1,10 euro naar het platform, de rest is voor de winkelier. “Ach beter iets dan niets”. De bakker vindt naast de kleine extra inkomsten het ook belangrijk dat er minder verspilling is. Daarom ook zijn tip aan andere ondernemers: “Direct Doen!”

Meer locaties

Volgens de App doet naast Echte Bakker Swart, ook de Spar in Medemblik en Hoogwoud, Rico’s Biokazen uit Opmeer en Bakker Baas uit Hoogwoud mee.

Bron: OnsWestFriesland

Scroll To Top