Home » Algemeen » Bananen grootste boosdoener voedselverspilling
Bananen grootste boosdoener voedselverspilling

Bananen grootste boosdoener voedselverspilling

17-01-2018 | Volgens nieuw onderzoek naar voedselverspilling van de Universiteit van Karlstad zijn bananen het meest verspilde product in supermarkten. Onderzoekers maten het voedselafval in de productensectie van drie supermarkten om de zeven ergste overtreders te identificeren op basis van drie factoren: weggegooide hoeveelheid, de klimaatimpact van dit afval en het financiële verlies voor winkels.

De geïdentificeerde items, waaronder appelen, tomaten, sla, pepers, peren en druiven, vertegenwoordigden bijna de helft van het totale voedselafval van de winkels. Sla alleen vertegenwoordigde 17 procent van de kosten van het afval.

Vorig jaar heeft Noorwegen een doel gesteld om voedselverspilling in 2030 te halveren. Het land heeft verschillende initiatieven aangekondigd om bij te dragen tot deze vermindering, waaronder programma’s die voedseldonaties organiseren voor liefdadigheidsorganisaties en een overgang van ‘gebruik vóór’-datums naar “beste op’-datums.

Volgens een artikel van organicauthority.com wordt naar schatting een derde van het voedsel wereldwijd verspild. In de welvaartslanden vindt ongeveer 40 procent van de verspilling plaats op retail- en consumentenniveau. Meer in het algemeen, op retailniveau, worden grote hoeveelheden voedsel verspild door te veel nadruk te leggen op het uiterlijk van het product.

Bron: agf.nl

Scroll To Top