10-04-2017 | Een boodschappenlijstje maken helpt om voedselverspilling te voorkomen. Daarom brengt het Voedingscentrum met de actie ‘verborgen boodschap’ een maand lang boodschappenlijstjes onder de aandacht. Wie een lijstje instuurt, maakt kans op een originele analyse van lijstjes-expert Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) en een persoonlijke boodschappentip van expert Duurzaam Eten Corné van Dooren (Voedingscentrum).
Je kunt van 10 t/m 23 april een boodschappenlijstje insturen of delen via social media. Het mag het lijstje zijn van jezelf, van iemand die je kent, of van een onbekende. Bijvoorbeeld als je een lijstje in je winkelwagen vindt. Van alle inzendingen worden er 8 geselecteerd, deze worden de komende maand inclusief analyse geplaatst op www.voedingscentrum.nl/verborgenboodschap op Facebook, Twitter en Instagram. Onder de inzenders verloten we bovendien 10 kookboeken.

Verborgen boodschappen-analyse
De lijstjes worden onder de loep genomen door schrijfster Tefke van Dijk. Ze heeft al bijna 5 jaar een eigen boodschappenbriefjesrubriek in Volkskrant Magazine. “Aan het handschrift zie je met wat voor persoon je te maken hebt”, vertelt Van Dijk. “Je ziet al snel of het is geschreven door een chaoot, een routeplanner, een indeler of juist door een afvinker. Een lijstje bevat heel wat verborgen boodschappen. Deze leg ik in mijn analyses met een knipoog bloot.”

Meisje-meisje – analyse Tefke

Bolletjes op de i en een roze memoblaadje: dit is typisch een meisje-meisje. Soms lijkt ze misschien wat zuur in haar commentaar, maar dat is vooral uiterlijke schijn. Ze heeft ook een hele zoete kant. Dat moet ook wel, als je wilt dat andere mensen de boodschappen voor je doen. Deze vrouw is beheerst en intelligent. Ze neemt de tijd voor dingen. Soms weet ze precies wat ze wil en soms is ze best flexibel, dan maakt het haar niet zoveel uit. En guilty pleasures heeft ze ook. Wat een leuk mens!

Tip Corné

Wordt het sperziebonen, witlof of wortel? Of alle 3? Praktisch om voor 3 dagen groente in huis te halen. Voor de boodschapper zou het extra handig zijn om te noteren hoeveel gram groente je nodig hebt, zodat je uiteindelijk genoeg hebt en ook niet overhoudt.

Persoonlijke boodschappentip

Ook expert Duurzaam Eten Corné van Dooren openbaart telkens een verborgen boodschap. “Uit een boodschappenlijstje kun je meer aflezen dan je denkt. Het zegt iets over iemands consumptiegedrag. Vanuit duurzaamheids- en gezondheidsoogpunt gaan we slimme tips meegeven. Dat is handig voor de eigenaar van het briefje én onze andere volgers.”

Meerderheid Nederlanders maakt boodschappenlijstje

Het maken van een boodschappenlijstje is populair. 55 procent van de Nederlanders doet dit regelmatig. Bijna 90 procent geeft de voorkeur aan een papieren briefje. “Hoe je je boodschappen noteert, maakt niet uit. Maar dat een lijstje kan helpen staat vast. Als je je aan je lijstje houdt, koop je precies wat je nodig hebt en laat je je minder snel verleiden tot impulsaankopen. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van de week onnodig eten weggooit”, aldus Van Dooren. Kijk hier voor meer tips om een boodschappenlijstje te maken.

Gratis analyse van je boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje maken helpt om voedselverspilling te voorkomen. Daarom brengen we met de actie ‘verborgen boodschap’ een maand lang boodschappenlijstjes onder de aandacht. Tefke van Dijk (bekend van Volkskrant Magazine) analyseert jouw lijstje met een knipoog.