07-10-2016 | Het Britse parlement overweegt wetgeving om voedselverspilling te voorkomen, meldt the Independent. Het Comité voor Milieu, Voeding en Plattelandszaken is door industriële partijen, telers en consumentengroeperingen benaderd over de mogelijkheid voor het invoeren van wetgeving ter voorkoming van voedselverspilling.
Het Comité stelde een onderzoek in nadat cijfers hadden uitgewezen dat in het Verenigd Koninkrijk 8 miljoen ton voedsel na de productie verloren gaat. 60% van deze verspilling zou voorkomen kunnen worden, wat jaarlijks neerkomt op een bedrag van €18,6 miljard aan voedingsmiddelen. Andere landen hebben al wetten aangenomen om dit probleem terug te dringen. Zo is het in Frankrijk verboden voor retailers om overgebleven levensmiddelen te dumpen, waardoor 100.000 ton producten over liefdadigheidsinstellingen wordt verdeeld. Ook in Italië wordt zo’n 86.000 ton aan goede doelen gedoneerd sinds de invoering van nieuwe regelgeving. In Denemarken, steunt de regering een ‘no waste’ supermarkt, die er samen met andere initiatieven voor heeft gezorgd dat de voedselverspilling in 5 jaar tijd met 25% is verminderd.
De Britse regering is tot nu toe echter terughoudend geweest met het invoeren van wetten. Overheidssubsidies maken het tegenwoordig goedkoper voor bedrijven om voedsel in energie of meststof om te zetten dan om het uit te delen aan mensen in nood. Alleen al in de 18 maanden tot aan maart 2015 werd ruim €186,4 miljoen belastinggeld geïnvesteerd in fabrieken die voedseloverschotten omzetten in energie. Volgens voedselbanken bestaan er geen vergelijkbare subsidies die ervoor zorgen dat het voedsel bij hen terecht komt en dat in een tijd dat steeds meer mensen een beroep op de voedselbank doen. “Door geen steun te bieden bij de herverdeling van voedseloverschotten naast anaerobe vergisting, maakt de regering zich schuldig aan de klassieke wet van de onbedoelde gevolgen: we gebruiken voedsel als energiebron in tijden dat mensen honger lijden en dat is volgens Lindsay Boswell, directrice van Fareshare, onaanvaardbaar.
Bron: afg.nl