18-10-2017 | Restaurants, cateraars en andere organisaties die voedsel verkopen gooien per jaar in Nederland ongeveer € 1 miljard euro aan goed voedsel weg. Green Business Club Zuidas wil voedselverspilling in Zuidas aanpakken. Hierin trekken we op met prijswinnende startup de Wastewatchers. Tijdens het Afval Lab van 11 oktober jl. waren naast participanten ook cateraars Vermaat Groep, Eurest, Albron, Sodexo en WeCanteen vertegenwoordigd. Er werd unaniem enthousiast gereageerd op de voorgestelde pilot.

Wastewatchers
Wastewatchers heeft een tool ontwikkeld om verspilling bij bedrijven en cateraars te monitoren én te analyseren. Het werkt simpel: overgebleven producten worden letterlijk geteld. Verschillende variabelen, van het weer tot de dag van de week, worden hierin meegenomen. Door deze ‘big data’ te analyseren, krijgt men informatie over op welk moment je het beste welke producten kunt aanbieden, oftewel, het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag. Bij Accenture leidde dit bijvoorbeeld tot een opvallend inzicht: de avocado is op dinsdag een hardloper, terwijl er op andere dagen heel veel verspilling was. Cateraar ISS heeft het assortiment hierop aangepast.

Banqueting
Maar niet alleen in de bedrijfsrestaurants is voedselverspilling een issue. De mooie lunches die bedrijven vaak presenteren tijdens lunchoverleggen zien er aantrekkelijk uit, maar er blijft altijd veel over. Om dit te voorkomen is een net iets andere aanpak nodig dan bij de restaurants. Factoren zoals no-shows, de wens voor een gevarieerd aanbod en gebrekkige communicatie tussen opdrachtgever en cateraar spelen bijvoorbeeld een rol. Wastewatchers en GBC Zuidas willen in de pilot deze vorm van voedselverspilling aanpakken, omdat hier nog grote slagen zijn te maken. Wastewatchers gaat daarom de verspilling bij banqueting bij deelnemers monitoren, en maakt profielen van aanwezigen. Op deze manier kan de cateraar ook bij banqueting veel gerichter aanbieden en veel voedselverspilling voorkomen.

Pilot
GBC Zuidas biedt zes participanten de mogelijkheid mee te doen met de pilot. Bij de deelnemers wordt zes maanden lang verspilling van banqueting lunches gemonitord. Deze data worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt er opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt.

Alle aanwezigen waren enthousiast en hebben interesse in deelname. We starten in januari met monitoren. Meer weten? Neem contact op met projectmanager Afval Nina van den Berg nina@greenbusinessclub.nl.

Bron: Greenbusinessclub.nl