Home » Uit de praktijk » Catering » Inzicht in maaltijdconcept Radboudumc

Inzicht in maaltijdconcept Radboudumc

24-10-2017 | Het Radboudumc startte in oktober 2015 pilots met het voedingsconcept FoodforCare. Een jaar later werd het maaltijdconcept over het hele ziekenhuis uitgerold. Op het congres Zorg & Facilitair 2017 (23 november) deelt Siebe Geerdsema, manager ziekenhuizen en zorgorganisaties bij Foodforcare, ervaringen en resultaten. 

Het Radboudumc voerde onderzoek uit naar het maaltijdconcept, waarbij patiënten op zes momenten van de dag twee tot drie kleine, smaakvolle gerechten krijgen aangeboden, afgestemd op het ziektebeeld. Afgelopen juni lichtte Cathy van Beek, toenmalig lid Raad van Bestuur Radboudumc, op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd al een tipje van de sluier op.

Verbeterde voedingsinname

Patiënten die in het Radboudumc eten via het FoodforCare-concept eten beter, vertelde Van Beek. Ook leggen de medewerkers de focus op het terugdringen van voedselverspilling. “FoodforCare maakt bewuste keuzes om een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit. Eén van die keuzes is dat we waar mogelijk gebruikmaken van streekproducten van lokale boeren. Verder zetten we ons maximaal in voor het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt”, lichtte Van Beek toe. “In het ketenproces ligt de permanente focus op het beperken van voedselverspilling aan zowel de gebruikerskant, als aan de productiekant.”

Ook voedselverspilling neemt af

Die focus heeft een forse afname van voedselverspilling bewerkstelligd. Van Beek: “De voedselverspilling is van 40 procent in 2012 naar 11 procent in 2016 gegaan. Dat komt overeen met 23 maaltijden per dag en het gaat om een besparing van ruim 50.000 euro. Uiteindelijk willen we dit percentage verlagen tot maximaal 5 procent in 2018.”

> Download ook de gratis whitepaper Horeca in de zorg: hoe pak je dat aan?

> Lees het programma en schrijf in

Bron: zorginstellingen.nl

Scroll To Top