De voedselverspilling bij de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is met twee derde teruggebracht door inzet van het lunchconcept: Het Pauzeplein. Door lunches niet meer per vergadering aan te bieden maar meer centraal te faciliteren, werd de voedselverspilling van 20% naar 7% teruggebracht.

Voedselverspilling was beide ministeries een doorn in het oog. Aanleiding om de verspilling van etenswaren bij de vergaderlunches drastisch terugbrengen. Samen met facilitaire dienstverlener van de ministeries, FMHaaglanden, Albron en platform Wastewatchers werd gekeken hoe dit het beste kon.

Wastewatchers, dat is opgezet om voedselverspilling waar dan ook tegen te gaan, deed daarvoor in 2017 en 2018 onderzoek gedaan naar de bestaande situatie. Het bleek dat de voedselverspilling bij de klassieke situatie – waarbij elke vergaderlunch op de vergaderzaal gebracht werd – rond de 20% lag. Dit werd vooral veroorzaakt doordat gasten niet verschenen op vergaderingen, er te veel broodjes per persoon werden ingeschat en er een mismatch was tussen de wensen van de gast en het aanbod van de vergaderlunch.

Door de lunch voor verschillende vergaderingen in te richten werd een belangrijk deel van deze verspillingselementen voorkomen. Een dergelijk concept was niet alleen efficiënter, maar vanuit het aanbod kon veel beter ingespeeld worden om last minute veranderingen. Initiatiefnemer Thomas Luttikhold van Wastewatchers: “Door meer keuze en minder voorraad te hanteren – wat mogelijk is door de centrale aansturing – en de gast  zelf te laten kiezen, is het mogelijk om meer in te spelen op de wens van de gast. Daarbij is het mogelijk om de gast te verrassen met iets unieks of iets nieuws. Met minder waste en een hogere klanttevredenheid tot gevolg”.

Dalende verspilling

Het resultaat van de veranderingen was niet alleen dat de gasten meer tevreden waren omdat het aanbod breder was, maar ook de verspilling van voedsel daalde fors. De verspilling daalde van 21% naar 7%, vrijwel volledig door het schaalvoordeel. De klanttevredenheid nam toe met 25% vanwege de service en het meer diverse aanbod. En er werd een hoger financieel rendement behaald bij de inzet van het nieuwe concept vanwege het effectiever inspelen op onzekerheden.  Ook cateraar Albron was tevreden over de pilot. Anne Stoker van Albron: “De pilot met Het Pauzeplein heeft ons extra inzichten verschaft om de verspilling bij vergaderlunches verder terug te kunnen brengen en gaat ons, zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven, verder helpen bij het doorontwikkelen van ons assortiment.”

CO2 impact

Door het verminderen van de voedselverspilling nam ook de CO2 impact af. Steeds vaker wordt ook deze norm gehanteerd in het kader van verduurzaamingsdoelstellingen.  Deze daalde door de gerealiseerde besparingen gemiddeld met 180 g CO2 per bezoeker van het Pauzeplein.

Bron tekst: @FoodClicks
Bron beeld: Pixabay