Op 9 februari worden voor het eerst de ‘Food Waste Awards’ uitgereikt. Ze bekronen de beste ideeën van gemeentes, bedrijven en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Het is meteen ook een moment om stil te staan bij het probleem en misschien zelf als individu je steentje bij te dragen. 

De Belg gooit jaarlijks meer dan 300 kilogram voedsel weg. Als we dat op wereldwijd niveau bekijken, zijn de cijfers schokkend. Daarom zijn er tegenwoordig heel wat campagnes die de voedselverspilling willen tegengaan. Om deze initiatieven in de kijker te zetten, organiseert het FSE Network dit jaar voor het eerst de Food Waste Awards. Alle kandidaten worden bekeken door een jury. Tussen 1 en 7 februari kan het publiek (jij dus ook!) kiezen tussen drie finalisten. Op 9 februari worden de prijzen uitgereikt.

Het is fijn om te weten dat er oplossingen gezocht worden voor voedselverspilling, maar het kan nog beter! Misschien wil jij ook wel helpen, maar weet je niet hoe. Het is belangrijk om te weten dat alle beetjes helpen, maar hier alvast enkele tips om te starten.

1. Restjesmaaltijden

Kies ervoor om op bepaalde momenten niet naar de winkel te gaan voor je maaltijd. Doe de koelkast open, laat je creativiteit de vrije loop en stel iets lekkers samen met de restjes. Zo belanden deze niet meer in de vuilbak.

2. Moestuintje

Als je eten in je eigen tuin groeit, pluk je enkel wat je nodig hebt, zo ga je al restjes vermijden. Daarnaast creëer je ook geen afval doordat er geen verpakking aan te pas komt. Win-win!

3. Geloof de verpakking niet

Vaak gaan mensen perfect eetbaar voedsel wegsmijten omdat de datum op de verpakking het zegt. Maar die data kloppen niet altijd, het is gewoon een indicatie. In plaats van de verpakking te geloven, geloof je beter je eigen zintuigen. Ziet het er nog goed uit, ruikt het nog lekker en smaakt het helemaal niet rot? Opeten is de boodschap!

4. FIFO??!

Het klinkt een beetje vreemd, maar het ‘first in first out’ principe kan ons al veel helpen. Zet alles wat eerst opgegeten moet worden vooraan in je koelkast. Met dat doorschuifsysteem blijven er nooit kleine potjes maandenlang verstopt in een hoekje liggen.

5. Eerst eten, dan shoppen

Als je inkopen doet met een kleine honger, ga je sowieso veel te veel meenemen. Het is dus beter van eerst goed te eten en dan pas te shoppen. Zo heb je enkel het nodige mee en moet je achteraf niet alles wegsmijten wat er in de winkel zó lekker uitzag.

6. Overrijp is niet altijd slecht

In plaats van je overrijp fruit of net wat te zachte groenten weg te smijten, kan je ze gewoon samen in de blender steken. In een smoothie smaken ze nog steeds even lekker, en het is nog gezond ook!

7. Breng iedereen op de hoogte

Jij kan natuurlijk van alles doen, maar het is belangrijk dat je niet alleen bent. Vertel dus aan al je vrienden, je familie en zelfs onbekenden dat ze ook kunnen helpen. Hopelijk zijn dan binnenkort onze vuilbakken leger en onze magen voller!