13-11-2017 | Dat voedselverspilling zonde is, lijkt een no-brainer. Zonde van het eten en zonde van het geld! Maar dat is nog niet alles. Voor de productie van voedsel zijn namelijk ontzettend veel grondstoffen nodig.  De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.  

Door voedsel van verspilling te redden, red je dus niet alleen geld maar ook veel grondstoffen! En ja, hoeveel bespaar je dan precies? Wij zijn aan het rekenen geslagen en voor de productie van groente, fruit, vis en brood is gemiddeld 2.300 liter water per kilo nodig.  Hierbij wordt zo’n 0,75 kilo CO2 uitgestoten. De impact van vlees is nog veel groter. Om 1 kilo vlees te produceren is gemiddeld 10.125 liter water nodig en 15 kilo CO2 uitstoot.

Als je dan bedenkt een derde van al dit eten voor de afvalbak is geproduceerd…. Enough said! Door bewuste keuzes te maken  en niets te verspillen, kun je je voetafdruk enorm verkleinen. Met een viergangendiner bij Instock, bespaar je zo’n 2.470 liter water. Dit is genoeg voor 50 douches!  Ook voorkom je 1,74 kilo CO2 uitstoot. Stel je voor… als je met z’n vieren bij ons komt eten, bespaar je dus 9.880 liter water, bijna 7 kilo CO2 en heel veel energie.

 Schaarse grondstoffen

Oke,  in de voedselindustrie worden dus veel grondstoffen gebruikt. Maar waar worden ze dan allemaal voor gebruikt? Nou bijvoorbeeld voor het bewerken van land, het bewateren van gewassen en het verwarmen van kassen. Maar ook voor transport en koeling van producten. Doordat 1/3e van al het geproduceerde voedsel verspild wordt, gaan ook veel van deze grondstoffen verloren. En het grootste probleem is dat deze grondstoffen vaak schaars zijn en grotendeels niet hernieuwbaar. Het gebruik van schaarse grondstoffen is niet alleen problematisch omdat we hier een beperkte hoeveelheid van hebben, ze versterken ook de klimaatverandering.

Klimaatverandering

CO2 is een grote boosdoener, het versterkt de klimaatverandering namelijk enorm. In de veeteeltindustrie is er naast CO2 uitstoot, ook veel uitstoot van methaangas. Het effect van methaangas is 23x sterker dan het effect van CO2.  Bovendien is voor de veeteelt erg veel voedsel nodig, wat de voetprint van dierlijke producten nog eens extra vergroot. Hierdoor hebben de verborgen effecten van dierlijke producten een grote impact op klimaatverandering. Maar hoeveel wordt er dan onnodig uitgestoten door voedselverspilling? Nou, gigantisch veel! Als voedselverspilling een land zouden zijn, dan zou dit de twee na grootste uitstoter ter wereld zijn. Alleen China en de VS stoten meer CO2 uit… Genoeg redenen om voedselverspilling tegen te gaan dus!
Lees meer tips en tricks om voedselverspilling tegen te gaan op de blog van Instock.

Bron: Instock.nl