Home » Algemeen » Deense fruitpulp wordt voedzaam ingrediënt voor bakkers
Deense fruitpulp wordt voedzaam ingrediënt voor bakkers

Deense fruitpulp wordt voedzaam ingrediënt voor bakkers

30-08-2017 | De Deense sapproducent Vesterhavsmost verwerkt fruitpulp dat overblijft na de productie van sap tot een voedzaam ingrediënt voor de productie van ontbijtgranen en bakgoed. Zo krijgt een reststroom nieuwe waarde.

Fruitpulp wordt als bijproduct van de sapindustrie meestal weggegooid of gecomposteerd. Door de nutritionele eigenschappen van het ingrediënt en de behoefte van de industrie om voedselverspilling te verminderen, zoeken fabrikanten naar manieren om de pulp nieuwe waarde te geven.

Voedzaam ingrediënt

De Deense sapproducent Vesterhavsmost heeft daarom machines in gebruik genomen om de pulp om te zetten in zogeheten appelgranulaten. Voedselverwerkers en bakkers kunnen deze korrels gebruiken als ingrediënt in pannenkoeken, cake, muffins en ontbijtgranen, zoals muesli.

De appelkorrels zijn volgens de website FoodNavigator vrij van toevoegingen, en bevatten niets anders dan gedroogde pulp van koudgeperste appels.

Voedselverspilling

Met de werkwijze wil Vesterhavsmost voorkomen dat het restproduct uit zijn productieproces wordt verspild.

Eén fles appelsap met een inhoud van 0,75 liter levert een halve pot appelgranulaten op. Vesterhavsmost produceert ongeveer 20 ton gedroogde pulp per jaar. Dat staat gelijk aan 76.000 flessen appelsap.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Scroll To Top