Home » Algemeen » Deense supermarktketen Rema 1000 verkoopt lelijke groenten
Deense supermarktketen Rema 1000 verkoopt lelijke groenten

Deense supermarktketen Rema 1000 verkoopt lelijke groenten

22-05-2018 | Om voedselverspilling tegen te gaan, wil Rema 1000 zorgen dat kromme komkommers en scheve paprika’s hun weg naar de consument vinden in plaats van te worden gedumpt. Volgens een rapport van de Scandinavische ministerraad dumpen Deense boeren en telers elk jaar meer dan 33.000 ton groenten. Nu is een initiatief ontwikkeld om hier een einde aan te maken.

Rema 1000 heeft samen met tuinderijen Alfred Pedersen & Søn en Østervang Sjælland en de organisatie Stop Voedselverspilling een nationaal initiatief ontwikkeld, waarbij de klant vanaf week 20 in een beperkt aantal supermarkten lelijke tomaten, kromme komkommers en scheve paprika’s kan kopen. De afwijkende groenten zijn te koop tegen lagere prijzen. De gezamenlijke tuinderijen en Rema 1000 betalen bovendien elk 3 cent per verkochte eenheid aan vereniging Stop Voedselverspilling. “De samenwerking werkt door de hele waardeketen heen. Producenten, supermarkten en consumenten nemen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan en dat geeft de beste resultaten,” vindt Anders R. Jensen van het Deense Rema 1000.

Selina Juul, oprichter en voorzitter van Stop Voedselverspilling staat uiteraard positief tegenover het initiatief. “Het zal de verspilling in de productie verminderen en het is goed voor de voedingssector. En na 10 jaar debat over voedselverspilling denk ik dat de Deense consument klaar is voor de afwijkende groenten. Dat onze vereniging daarbij extra steun ontvangt, is natuurlijk helemaal mooi,” verklaart ze.

bron: AGF

Scroll To Top