Home » Algemeen » Delhaize bindt strijd tegen voedselverspilling aan en doneert voedsel
Delhaize bindt strijd tegen voedselverspilling aan en doneert voedsel

Delhaize bindt strijd tegen voedselverspilling aan en doneert voedsel

25-11-2017 | Delhaize wil haar voortrekkersrol in het aanpakken van voedselverspilling nog verder versterken. Na 5 jaar werking verdelen 500 Delhaizewinkels voedsel via 200 sociale verenigingen.

Het tegengaan van voedselverspilling staat al jaren hoog op de agenda van Delhaize. En dat is meer dan ooit noodzakelijk want in België leeft 15,1% van de bevolking onder de armoedegrens. Meer dan 144.000 mensen klopten in 2016 aan bij de Voedselbanken voor voedselpakketten. Naast de structurele samenwerking met de Voedselbanken en de jaarlijkse voedselinzamelactie in de winkels schakelde Delhaize in 2012 een versnelling hoger en werkt het samen met lokale organisaties om vooral verse producten vanuit de supermarkten te herverdelen. Het project werd voor de eerste keer gelanceerd in 2012 in de Delhaize Supermarkt in Sint-Truiden. Delhaize was zo de eerste retailer in België die op een gestructureerde manier voedselverspilling aanpakte.

Het project wordt nu al in zowat alle 130 Delhaize supermarkten toegepast alsook in de distributiecentra. Meer dan 400 van de zelfstandige Delhaizewinkels (AD Delhaize en Proxy Delhaize) hebben gelijkaardige initiatieven. Concreet kunnen drie producttypes door de organisaties worden afgehaald: verse producten in snelverkoop, onverkocht vers brood en droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden. Op die manier worden dagelijks 200 sociale verenigingen geholpen.

Voedselveiligheid prioritair

Aangezien voedselveiligheid prioritair is voor Delhaize, zijn er strikte procedures die de afhaling van etenswaren regelen. Daarom kunnen enkel de producten van de lijst die Delhaize heeft opgesteld in samenspraak met het FAVV (Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid) kunnen worden afgehaald. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden, worden dagelijks uit de rekken gehaald. Daarenboven ontvangt elke vereniging twee koelboxen voor het transport van de producten.

Bron: Buurtsuper.be

Scroll To Top