Home » Algemeen » Deze Gentse gaat op een wel heel bijzondere manier de strijd aan met voedselverspilling
Deze Gentse gaat op een wel heel bijzondere manier de strijd aan met voedselverspilling

Deze Gentse gaat op een wel heel bijzondere manier de strijd aan met voedselverspilling

03-08-2017 | Jaarlijks wordt één derde van het voedsel bestemd voor consumptie verspild. Met haar foodconcept Vegamuze gaat de Gentse onderneemster Eveline Versluys (26) op originele wijze de strijd aan. “Curry met bananenschillen, brownies met restjes champignons… Overheerlijk, geloof me.”

Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties gaat wereldwijd elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verloren. De Vlaamse consument verspilt gemiddeld tussen de 15 en 23 kilogram per jaar. De verspilling van alle huishoudens in Vlaanderen opgeteld, levert een verspilling van 94.000 tot 142.000 ton voedsel op.

“Misselijkmakende cijfers waar je niet onberoerd bij blijft”, zegt Versluys. “Ik ben op zoek gegaan naar een creatieve manier om die verspilling tegen te gaan.”

Met haar concept Vegamuze kookt Versluys volgens de ‘Less Waste, More Taste’-formule. “In mijn bereidingen verspil ik zo weinig mogelijk ingrediënten om er nog meer smaak uit te halen”, legt ze uit. “Zo maak ik cheesecake met bloemkoolbladeren, brownies met restjes champignons en curry met bananenschillen.”

Dat laatste spreekt het meest tot de verbeelding. Versluys: “Als ontbijt maak je een bananensmoothie en in plaats van de schil weg te gooien, kan je die in water laten weken en er ’s avonds een overheerlijke curry van maken. Een recept afgekeken uit de Indische keuken, daar is dat de normaalste zaak van de wereld.”

“Ik wil niemand bekeren tot hardcore veganisme”, zegt de Gentse. “Ik wil enkel aantonen hoe lekker en veelzijdig de plantaardige keuken kan zijn. En dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor het weggooien van tonnen voedsel.”

Bron: Demorgen.be

Scroll To Top