05-03-2018 | Veel supermarkten kampen met hetzelfde probleem: wat te doen met al die producten die bijna over de datum zijn? Voedselverspilling is een belangrijk maatschappelijk probleem in Nederland. Een legale, goede oplossing is dan ook lastig te vinden, maar de Plus in het Achterhoekse Winterswijk is met een creatieve oplossing gekomen.

Een supermarktkok die als eerste in Nederland kant-en-klaarmaaltijden van het voedsel maakt dat bijna over de datum is, waardoor er geen eten verspild wordt, is dé manier voor deze supermarkt. En in de toekomst voor misschien nog wel meer ketens.

4 TOT 5 MILJARD EURO

Aangezien in ons koude kikkerlandje jaarlijks zo’n 4 tot 5 miljard euro aan voedsel bij het afval terechtkomt, is voedselverspilling op de politieke agenda komen te staan. Bij de Plus in Winterswijk kwam ook veel te veel eten in de afvalbak terecht. „Voor bijna 300.000 euro per jaar. Doodzonde natuurlijk, want het eten is vaak nog prima”, vertelt bedrijfsleider Erwin Arentsen (27) aan het AD.

Dus werden de koppen bij elkaar gestoken en aan een plan gewerkt. Uiteindelijk kwam eigenaar Jeroen Bruggers met een idee: een restaurant midden in de supermarkt. Helaas paste dit niet binnen de Plusformule, maar het idee werd niet helemaal afgeschoten door het hoofdkantoor. Een keuken, achter glas, achter in de winkel, mocht wel.

Inmiddels worden de verse maaltijden voor 4 euro per stuk verkocht en wordt het concept steeds populairder. De verkoop van de kant-en-klaartjes is van 50 bakjes per dag naar zo’n 100 per dag gestegen. „Het belangrijkste is dat we veel minder eten weggooien”, vertelt Arentsen. „Het scheelt duizenden euro’s.”

CHEF-KOK VAN DE PLUS-KEUKEN

De maaltijden worden gemaakt door niemand minder dan Sander-Jan Bats (32). Hij is omgedoopt tot chef-kok van de Pluskeuken. De kok begint ’s ochtends met het speuren naar producten die niet lang meer houdbaar zijn en producten die de klant niet meer zo snel zal kopen omdat er bijvoorbeeld iets is afgebroken. Bats werkt niet met recepten. „Elke dag bedenk ik weer iets anders met het eten dat voorhanden is. Het enige wat we altijd hebben is bami, een vaste hardloper. In het begin was die werkwijze lastig, omdat je enorm creatief moet zijn. Maar als ik nu tien zakjes schoongemaakte spruitjes zie, komt er vaak al een gerecht in me op.”

NADEEL

Het enige nadeel aan het tegengaan van de voedselverspilling door de supermarkt, is dat de klanten zelf minder snel producten met een kortingssticker kunnen kopen. Meestal is chef Bats ze namelijk al voor. Maar gelukkig wordt er nu van veel voedsel dat anders wordt weggegooid, bijvoorbeeld een heerlijk stamppotje gemaakt!

Artikel van: metronieuws.nl