27-12-2017 | Als je het rijpingsproces van verse groenten, fruit en kruiden kunt vertragen kun je thuis verse groenten, fruit en kruiden langer vers houden. Daardoor hoef je minder weg te gooien en bespaar je geld. En het helpt in de strijd tegen voedselverspilling, die in Nederland jaarlijks op 5 miljard Euro uitkomt. Slowd vond uit dat door het binden van etheen, dat tijdens de rijping van groenten en fruit vrijkomt, producten langer vers blijven.

“Per jaar gooit een gemiddeld gezin ruim € 800 aan goed bruikbaar voedsel weg. Een deel hiervan bestaat uit groente, kruiden en fruit, dat bederft voordat het opgegeten kan worden. Voor die mensen die dit bederf willen uitstellen, is Slowd echt een uitkomst. Je legt het zakje in je koelkast, fruitschaal of groentebak en de korrels doen hun werk”, aldus medeoprichter Koen Verhagen.

De oplossing: etheen adsorptie

Verse groenten, fruit en kruiden maken het natuurlijke gas etheen aan tijdens het rijpingsproces. Dit etheen zorgt voor een versnelling van de rijping. De actieve potassium permanganaat korrels in Slowd trekken het etheen aan en neutraliseren het. Daardoor vertraagt het rijpingsproces. De natuurlijke korrels, die door hun poreuze honingraatstructuur een groot oppervlak en daarmee een groot adsorptie-vermogen hebben, werken ongeveer dertig dagen in koelkast, fruitschaal of groentebak. Het resultaat is dat vers langer vers blijft, waardoor het langer te gebruiken is: zo’n 2,5 keer langer dan normaal.

Bevestigd door wetenschappelijk onderzoek

De etheen adsorberende werking van Slowd is onderzocht door het gerenommeerde onderzoeksinstituut Eurofins. In een testopstelling werd de werking van Slowd getest op avocado’s die er om bekend staan dat ze relatief veel etheen afscheiden. Uit de resultaten van het onderzoek, dat ook terug te vinden is op slowd.nl, blijkt dat Slowd ruim 99 procent van het door de avocado afgescheiden etheen wist te adsorberen.

De korrels zijn biologisch afbreekbaar en de kartonnen verpakking is gemaakt van landbouwafval en bedrukt met duurzame inkt. Daarnaast doneert Slowd BV jaarlijks een deel van de winst aan de Voedselbanken. Verhagen: “Slowd bestrijdt dus voedselverspilling, bespaart consumenten geld, wat er vervolgens toe leidt dat we voedsel kunnen verstrekken aan mensen die dat niet hebben”.

Bron: Duurzaamnieuws.nl