Onderzoeken

Onderzoeksnieuws

Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling

Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit...

Voedselverspilling Nederlanders niet gedaald in 2018

De voedselverspilling per hoofd van de bevolking is in Nederland in 2018 gelijk gebleven aan 2017, dat blijkt uit de nieuwe publicatie van de Monitor Voedselverspilling door Wageningen Food &...

Now New Next ontwikkelt holistisch verduurzamingsmodel voor voedselverpakkingen

Berend Kluijfhout heeft in opdracht van food- en packaging bureau Now New Next ‘The Wheel Of Sustainability’ ontwikkeld, een holistisch verduurzamingsmodel dat het voor bedrijven makkelijker maakt...

Minder voedselverspilling in Nederland tijdens coronacrisis

Uit een nieuw onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research is gebleken dat een kwart van de Nederlandse huishoudens minder voedsel verspilt tijdens de coronacrisis in vergelijking met...

Nederlanders verspillen jaarlijks 9.800 kilogram aan grondstoffen per persoon

In Nederland hebben we nog een lange weg te gaan wat betreft het hergebruiken van onze grondstoffen. Per inwoner gooien we jaarlijks zo’n 9.800 kilogram per jaar weg. Dit komt naar voren uit het...

Voedselverspilling Australische bananenexport beperken

Pacific Coast Produce (PCP) is in april 2020 een onderzoek gestart naar de verhoging van de kwaliteit van bananen. Het doel van dit onderzoeksproject is daarnaast ook om de verspilling binnen de...

Voedselverspilling in UK daalt tijdens lockdown

Britse inwoners zijn de uitdaging aangegaan om ervoor te zorgen dat het voedsel dat ze kopen langer meegaat en volledig gebruikt wordt. Hiederdoor daalt de voedselverspilling in de UK tijdens de...

We moeten naar een duurzamer voedselsysteem

Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat er een verandering moet komen in de manier waarop we voedsel produceren en distribueren om in de toekomst voor betere voedselzekerheid te zorgen. Dit...

Circulaire food start-ups moeten meer aandacht besteden aan externe omgeving

Uit onderzoek van Bob Massar voor de Universiteit van Utrecht blijkt dat circulaire food-start-ups krachtig zijn in het creëren van innovatieve circulaire businessmodellen, maar moeite hebben met...

Onderzoek naar voedselverspilling krijgt NWO-subsidie

Over de hele wereld wordt er ongeveer een derde van al ons voedsel verspild en weggegooid. Erica van Herpen ontving een NWO-subsidie van 1 miljoen om onderzoek te doen naar mogelijkheden in het...

Relevante onderzoeken

Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling

Voorgesneden groenten zorgen voor 65% minder voedselverspilling

Huishoudens verspillen tot wel 65% minder groenten als het als convenience product wordt aangeboden. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van Marit Luiting-Drijfhout voor de Rijksuniversiteit Groningen. In het onderzoek werd gekeken naar hoe consumenten keuzes maken...

Duurzame verpakking steeds belangrijker voor consument

Duurzame verpakking steeds belangrijker voor consument

Consumenten hechten steeds meer waarde aan een duurzame verpakking bij de aankoop van groenten en fruit. Bijna een derde van de Nederlandse klanten zou hier meer voor willen betalen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van ABN Amro. Tegelijkertijd willen de consumenten...

12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween

12,8 miljoen verspilde pompoenen: de enge waarheid over Halloween

Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de 24 miljoen pompoenen die naar verwachting tijdens de Halloween-periode in het Verenigd Koningkrij gesneden worden, als voedselverspilling zullen eindigen. Dat is genoeg om iedereen in het Verenigd...

Studenten en scripties

 
 
 
Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling

Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling

Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere...

No Waste Network werkt samen met: