21-02-2017 | Maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid en dus niet gegeten. Hoe kan de foodagro sector een rol spelen in het verminderen van de wereldwijde voedselverspilling? Dat was een belangrijk thema tijdens de 25e editie van Fruit Logistica in Berlijn, één van de grootste foodbeurzen van de wereld.

Voedselverspilling is een wijdverbreid probleem en dat terwijl de wereldbevolking maar blijft groeien. Volgens de laatste voorspellingen van het Amerikaanse Population Reference Bureau bereiken we in 2053 de 10 miljard mensen. In India en China alleen al moeten 3 miljard monden gevoed worden. Een gigantische belasting op de grondstoffen daar – en overal ter wereld.

Voedingskwaliteit

Het is dus van groot belang dat het voedsel dat we produceren van de hoogste kwaliteit is. Vooral bij verswaren als fruit en groente is het een uitdaging om de producten beter en langer verkoopbaar te maken.

De verpakkingen van groente en fruit kunnen hierin een interessante rol spelen. De nieuwste verpakkingen zijn antibacterieel, antioxidant, luchtdicht of juist ademend. Elk product heeft zijn eigen verpakkingseisen die zorgen voor langere houdbaarheid, betere kleur en minder gewichts-, vorm- en vochtverlies.

Ik werd enthousiast van het voorbeeld van een krop sla die gekweekt wordt in de eindverpakking. Om deze krop te laten groeien worden alleen de benodigde voedingsstoffen ingezet en is er een fractie van het water nodig in vergelijking tot traditionele opkweek. Bovendien is de krop vrij van bestrijdingsmiddelen en de sla wordt met geen hand aangeraakt. Duurzaam dus, en het zal zorgen voor minder verspilling.

Vers rond de wereld

Laten we die verpakkingen ook eens op een niveau hoger bekijken: de vrachtwagens, schepen of vliegtuigen waarin de verse producten getransporteerd worden. De tijd van seizoensgroenten en -fruit ligt achter ons. Hoewel veel mensen zich weer steeds bewuster worden van lokaal eten en dus van seizoenen, willen de meesten van ons toch de mogelijkheid hebben om het hele jaar bijvoorbeeld aardbeien van goede kwaliteit te kopen.

Om aan die vraag te kunnen voldoen, worden de wereldwijde distributieprocessen steeds complexer. Betrouwbare technische ondersteuning van die processen wordt daarmee onmisbaar. De inzet van de zogenoemde ‘cold chain’ kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling.

Kwaliteit wordt traceerbaar

Het monitoren van de hele supply chain – van de boer tot aan de eindgebruiker – en het delen van deze data binnen de keten, zorgt voor een betere grip op de transportketen en kwaliteitsgarantie. De data wordt verzameld door tags in dozen of op pallets is gekoppeld aan smartphones of tablets waarop rechtstreeks alerts binnen kunnen komen. Met het direct signaleren van afwijkingen (bijvoorbeeld het onrechtmatig openen van de deuren van de koeling) kan er snel en gericht ingegrepen worden.

Naast het voorkomen van verspilling, het waarborgen van goede productkwaliteit en het verlengen van de houdbaarheid, biedt deze manier van supply monitoring bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om aan te tonen dat de cold chain is gewaarborgd gedurende het gehele transport of dat alle noodzakelijke controles aan de grens hebben plaatsgevonden.

Het verzamelen en analyseren van data uit de hele supply chain zorgt voor voorspelbaarheid en daar profiteren alle spelers in de keten van. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, draagt de hele keten bij aan het verminderen van verspilling.

Productoptimalisatie

Ook is er nog veel te winnen met het optimaliseren van de grondstoffen die van het land komen. Bedenk eens wat het zou betekenen wanneer sorteermachines geen foutmarges meer hebben van 5%, maar van 0,1%. Zonder dat de grootte van de oogst toeneemt, vergroot een dergelijke verbeterslag de voedselvoorraad direct. En vanzelfsprekend vermindert het verspilling.

Een bezoek aan Fruit Logistica heeft me laten zien dat de agrofood sector bruist en zoekt naar innovatieve manieren om die almaar groeiende bevolking te blijven voeden. Dit motiveert mij om vooruitstrevende IT-toepassingen te blijven optimaliseren voor de food en agro-industrie.

De gouden tip uit Berlijn? Zoek – en vind! – inspiratie bij andere sectoren. En daar sluit ik me volledig bij aan.

Geschreven door: Bart Bakker

Bron: LinkedIn