05-04-2016 | In het driemaandelijkse e-zine over voedselverlies herinnert de Interdepartementale Werkgroep rond hetzelfde thema aan het voorstel van de Europese Commissie met betrekking tot de circulaire economie. De strijd tegen voedselverlies maakt namelijk deel uit van het plan. Het is de bedoeling dat alle lidstaten statistieken gaan bijhouden over het voedselverlies in eigen land en daarover rapporteren. De Commissie zal een gemeenschappelijke meetmethode ontwikkelen en relevante indicatoren opstellen. Een harde reductiedoelstelling voor voedselverliezen ontbreekt. In een eerste, ondertussen ingetrokken voorstel luidde het nog dat de EU het voedselverlies tegen 2025 met minstens 30 procent moest reduceren.

De Europese Commissie is kort voor de jaarwisseling op de proppen gekomen met een nieuw pakket wetgeving voor de circulaire economie. De Interdepartementale Werkgroep Voedselverlies komt er in zijn e-zine op terug omdat de EU voedselverliezen wil terugdringen met het oog op een circulaire economie. “De lidstaten moeten alles in het werk stellen om de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling te halen om tegen 2030 het voedselverlies te halveren. De rol van houdbaarheidsdata wordt daarbij aan een analyse onderworpen”, citeert de werkgroep uit het voorstel van de Europese Commissie.

Het is de Vlaamse administraties niet ontgaan dat de doelstelling uit een eerdere versie van het pakket, namelijk het voedselverlies tegen 2025 terugdringen met minstens 30 procent, nu verdwenen is. Van ngo-zijde wordt daar overigens teleurgesteld op gereageerd. Zij vinden dat tegenover een jaarlijkse verspilling van 100 miljoen ton voedsel in de EU een bindende doelstelling moet staan.

Koepelorganisatie European Environmental Bureau dringt er samen met Friends of the Earth en andere ngo’s op aan dat 30 procent minder verspilling opnieuw vooropgesteld wordt. Bovendien moeten de verliezen van boer tot bord geteld worden, en zelfs vanaf de toelevering aan landbouw. De cascade van waardebehoud vinden ze een goed principe om in acht te nemen bij het uitvaardigen van reductiemaatregelen. De ngo’s vinden het ook een goed idee om van reststromen veevoeder te maken en vragen om die herbestemming (vaker) mogelijk te maken.

Meer info: E-zine voedselverlies

Bron:  Vilt