01-10-2018 | Het eten in ziekenhuizen en verpleeghuizen laat vaak te wensen over, waardoor veel voedsel in de prullenbak belandt. Stichting Diverzio helpt zorgorganisaties de omslag te maken naar vers en duurzaam eten door samen te werken met lokale boeren en telers.

Koen Nouws Keij werkte voor grote voedselbedrijven toen hij verhuisde naar regio Nijmegen. Daar sprak hij boeren en telers die meer contact wilden met hun afnemers in plaats van anoniem te produceren voor de wereldmarkt. Konden zij hun producten niet afleveren bij lokale ziekenhuizen?

Dat bleek een eyeopener voor Nouws Keij. Vooral omdat in zorginstellingen veel te verbeteren is op het gebied van voeding. Door te werken met verse producten is het eten niet alleen gezonder, maar ook lekkerder. Daardoor wordt minder eten weggegooid.

Wat is Diverzio?

“In 2011 hebben we de stichting Diverzio opgericht. Diverzio staat voor Duurzame Inkoop, Vers voedsel, gezonde Economie in de Regio, voor Zorg Instellingen en Overheid. Wij helpen ziekenhuizen en verpleeghuizen die hun maaltijden willen verbeteren. Dat betekent niet alleen lekkere maaltijden voor de patiënt of bewoner, maar ook lagere kosten en minder verspilling.

We hebben daarvoor een programma ontwikkeld dat ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ-instellingen helpt de omslag te maken. In oktober starten we weer met tien tot vijftien zorgorganisaties uit Noord-Brabant. Daarnaast hebben we een programma voor boeren en telers. Zij leren hoe ze hun producten rendabel naar regionale zorginstellingen brengen.”

Welk probleem lossen jullie op?

“Jaarlijks besteden zorginstellingen in Nederland een miljard euro aan eten en drinken. We zien dat 30 tot 40 procent wordt weggegooid. Die miljoenen euro’s kan je ook investeren in beter eten, beter inkopen en beter bereiden.

Ons programma brengt de voedselverspilling in kaart. Zo maken veel zorginstellingen reservemaaltijden. Maar als die elke dag in de prullenbak belanden, is dat gewoon zonde. Zorginstellingen kunnen hun voedselverspilling binnen een half jaar terugbrengen naar minder dan 20 procent. Op de lange termijn is het zelfs mogelijk dat te beperken tot 10 procent.

Ook besteedt de zorg miljoenen euro’s aan medicatie en verpleging om ondervoeding van patiënten tegen te gaan. Door lekker eten te serveren, kan je die kosten verminderen. Daarnaast draagt gezonde voeding bij aan het welbevinden van mensen en het verkorten van het verblijf. Als je door gezond eten de ligduur kan verkorten van vier na drie dagen heeft dat enorme positieve consequenties.”

Welke ontwikkelingen staan nog op het programma?

“We hebben honderd zorginstellingen geholpen hun maaltijden te verbeteren en de kosten te verlagen. Het is nu onze ambitie om tweehonderd zorginstellingen de omslag te laten maken. Daarnaast willen we meer regio’s met korte ketens tussen de boeren en zorginstellingen creëren.

We doen het niet voor het geld, maar voor de gezondheid van mensen. Of het belangrijk is dat eten en drinken in de zorg goed, lekker en gezond moet zijn, mag eigenlijk niet eens een discussie opleveren.

We willen daarom een beweging tot stand brengen naar een nieuwe standaard voor eten in de zorg. Als andere partijen hetzelfde nastreven, bereik je veel meer. Het mooiste als Diverzio straks overbodig is, dan hebben we het goed gedaan.”

Bron: RTLZ