17-03-2017 | In Nederland gooien we jaarlijks per persoon 50 kilo aan voedsel weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde, want er zitten vaak ook producten tussen die je nog prima kunt eten. Hoe zit dat nou…? Corné van Dooren duurzaamheidsdeskundige van het Voedingscentrum schoof een week geleden aan in RTL Live.

Wanneer moet je dat pak spaghetti nou weggooien? En mag je vleeswaren nog eten op de datum die op de verpakking staat?

In de supermarkt komen we twee termen tegen:

  • Te gebruiken tot: deze vind je op de verse bederfelijke producten die je maar 5 dagen kunt bewaren. Dit zijn producten als vlees, vis, en gesneden groenten. Tot die datum garanderen de fabrikanten dat er geen bacteriën groeien.
  • Tenminste houdbaar tot: staat op producten die niet snel bederven zoals pasta, potten en blikken. Deze producten kun je prima na de datum eten. Hier gelden de regels van kijken, ruiken en proeven.
  • Ook zijn er producten waar geen datum op staat, zoals aardappelen en losse groente. Dit moet je zelf inschatten door te ruiken, voelen, knijpen etc.

Tips om verspilling tegen te gaan

  • Doe boodschappen met een lijstje, check van tevoren wat je nog in huis hebt
  • Koop alleen TGT-producten waarvan je weet dat je ze gaat opmaken
  • Bewaar de producten zoals aangegeven op verpakking

Bekijk hier het fragment!

Bron: RTL Live