15-01-2016 | Tijdens horecavakbeurs Horecava bedankte het ministerie van Economische Zaken KHN-horecaondernemers Marcel Hansen (Zilte Zoen), Hans Jansen (Malle Jan) en Gerhard Flantua (Flantuas) voor hun inzet bij een gedragsonderzoek naar voedselverspilling. Afgelopen jaar werkten zij mee met dit onderzoek door variaties aan te brengen in portiegrootte, de manier waarop gerechten op de kaart stonden of door de presentatie. Op basis hiervan komen KHN en het ministerie binnenkort met een factsheet met tips en tricks die bijdragen aan minder voedselverspilling in de horeca.

De horecaondernemers deden in 2015 met hun bedrijven mee met een gedragsonderzoek naar voedselverspilling. Centraal stond de vraag hoe horecaondernemers, door middel van kleine wijzigingen in de menukaart en in hun gerechten, kunnen bijdragen aan het terugbrengen van voedselverspilling. De ondernemers varieerden met de portiegrootte van de gerechten, met de manier waarop de gerechten werden gepresenteerd (op of naast het bord), en de manier waarop gerechten op de menukaart staan (hele of halve porties). Vervolgens werden de ervaringen gedeeld met het ministerie. De ondernemers Hansen en Jansen (Flantua was niet aanwezig) ontvingen een exemplaar van de Bosatlas van het voedsel uit handen van Nancy Lentjes en Eveline van de Veer van het ministerie van Economische Zaken.

Van onderzoek naar concrete tips & tricks
Het onderzoek maakte onder andere inzichtelijk dat de oorzaken van voedselverspilling per bedrijf zeer kunnen verschillen. Ook bleek uit het onderzoek dat apart geserveerde – vaak te veel – bijgerechten leiden tot verspilling. Hier kunnen ondernemers op inspelen door bijvoorbeeld gerechten op een andere manier te presenteren of door de zin ‘wilt u meer? Dan kunt u gratis bijbestellen’ op te nemen in de menukaart. In maart 2016 komt er een factsheet met concrete tips & tricks voor horecaondernemers.

Bron: KHN.nl