08-01-2015 | Ergens in Amsterdam wordt er geprotesteerd tegen voedselverspilling. Dit gebeurt niet met spandoeken en protestborden met boodschappen in felle kleuren, maar met heerlijke gerechtjes op frisse keukenborden. De ingrediënten worden verzamelend bij bedrijven die het anders weggooien. Soms met een mooie overeenkomst, soms stiekem in het holst van de nacht door het duiken in containers. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers kookt hier de meest heerlijke maaltijden van onder de naam: Guerilla Kitchen Amsterdam. Het Kan Wel sprak vrijwilliger Elise Struyck over haar ervaring bij dit initiatief, haar motieven en haar tips om een eigen Guerilla Kitchen op te zetten.

Wat is jouw achtergrond?
Ik heb Kunst & Economie gestudeerd, en Music Management op het HKU. Momenteel werk ik als freelance creatief producent. Daarnaast organiseer ik graag evenementen, houd ik van de natuur, van nieuwe dingen leren van van mensen.

Je werkt mee aan een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
Dit project is inderdaad bijzonder. Het is een project dat geboren is uit het gevoel de overvloed van de consumptie maatschappij tegen te gaan en te kunnen delen. Een ander bijzonder elementen is dat de gehele organisatie op onze gemeenschap runt, iets waar we bijzonder trots op zijn. Deze bestaat uit vrijwillige bijdrage van artiesten, chefs, grafisch vormgevers, kunstenaars, bloggers, studenten, tuinmannen, boekhouders, klusjesmannen en organisatoren. Stuk voor stuk bijzondere enthousiaste creatievelingen, die niet alleen ons steunen, maar ons verrijken met aanwezigheid, passie en energie.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Guerrilla Kitchen?
Guerrilla Kitchen Amsterdam is heel organisch uitgegroeid tot de organisatie die het vandaag de dag is geworden. De vriendschap binnen Guerrilla Kitchen Amsterdam is ontstaan in Melbourne, Australië in 2013. In het najaar van 2014 werden vrienden herenigd in Amsterdam en speurden ze samen de containers en markten af naar afgedankte producten. Hiervan kookten ze koninklijke maaltijden voor henzelf en vrienden in hun antikraak basisschool in de Spaarndammerbuurt. De buit was echter te veel om alleen eigen buiken mee te vullen, en dus ontstond het idee om hiermee andere mensen te voorzien van voedsel! Voila: Guerrilla Kitchen Amsterdam vond het levenslicht.

Via Facebook deelden ze de details voor een afhaalpunt voor hun alternatieve voedselbank: de Free Supermarket werd een wekelijks fenomeen en heeft heel veel buiken gevoed. Vanuit een gedeelde passie voor koken, werd gezocht naar een keuken. Robin Food opende zijn deuren voor het guerilla kwartet en al gauw schoten vrienden en vreemdelingen zich aan bij hun vreedzaam gevecht tegen voedselverspilling. Inmiddels zijn nachtelijke missies langs containers verleden tijd en heeft Guerilla Kitchen Amsterdam de handen ineen geslagen met die van supermarkt management, cateraars en groenteboeren door de hele stad.

Wat is jullie missie?
Guerilla Kitchen Amsterdam is van de mensen, voor de mensen, met de mensen. De missie is om voedselverspilling tegen te gaan, maar inmiddels is door zorgvuldige organisatie en vele briljante denkers de missie ver en diep uitgeweid. Wij delen recepten, maaltijden, potten en pannen met Jan-en-Alleman! Studenten, vluchtelingen, daklozen, artiesten, jong & oud, “yups” en professionals zijn allen welkom bij onze activiteiten: wekelijks maaltijden, gratis supermarkten, kookworkshops of spontane guerilla acties in publiek. Wij discrimineren niet op inkomen, leeftijd, geslacht of nationaliteit. De activiteiten zijn altijd laagdrempelig en toegankelijk, mede vanwege de Pay-As-You-Can betaalwijze.

Een heel gevarieerd team van gepassioneerde vrijwilligers draagt met veel plezier en toewijding bij aan ons gezamenlijk vreedzaam gevecht tegen voedselverspilling. We geven ruimte en mogelijkheden aan ieders talent! Zo hebben tekentalenten onze flyers vormgegeven en laten we ons menu over aan gepassioneerde huis-koks. Eten verbindt! Naast de lokale gemeenschap, heeft Guerilla Kitchen Amsterdam connecties in verre landen. Door het multiculturele karakter van het team, spreidt het netwerk zich over de hele wereld. Via Facebook communiceert en verbindt Guerilla Kitchen Amsterdam met vrienden en vreemdelingen in onder andere Australië, Spanje, Zwitserland en Duitsland.

Waarom is het zo belangrijk om mensen te informeren over voedselverspilling?
Hoeveel varkens, koeien en kippen worden er wel niet gefokt om vervolgens met een omweg (de supermarkt) in de vuilnisbak te belanden? Hoeveel energie, voer, en arbeidsuren zitten hierin? Voor ons gaat het om de uitputting van de aarde tegen te gaan, en dat is mogelijk door respectvol met de resources omgaan die we hebben. Met een juiste verdeling van al het voedsel dat we hebben kunnen alle monden op deze aarde worden gevuld. Maar het lijkt niet de juiste weg te bewandelen om ook daadwerkelijk bij de hongerige buiken aan te komen!
Meer begrip en openheid over de hoeveel voedsel dat wordt weggegooid is dan ook heel belangrijk voor ons. We willen meer aandacht zodat we tegelijkertijd meer mensen kunnen helpen tijdens onze strijd. Tijdens onze events krijgen we zoveel dankbaarheid van mensen die het niet zo breed hebben en lekkere gezonde producten bij ons kunnen afhalen. Hierdoor blijven we enthousiast door gaan met onze gigantische vrijwilligersgroep.

Hoe voelt het om aan een project te werken dat je zelf hebt geïnitieerd?
De oprichters en fire-starters zijn Andrew George en Gerda van den Dool. Vanaf het begin ben ik er al bij en heb de gemeenschap zien groeien zowel in hoeveelheid mensen als de professionalisering en dit blijft alsmaar meer en beter worden. Ik voel dankbaarheid voor alle mensen die zo hard werken aan dit project. Het voelt als een onderdeel van mijn leven, een soort van bijzondere vanzelfsprekendheid die natuurlijk aanvoelt. Alsof het nooit anders geweest is.

Genereer je ook inkomen met dit project, waarom wel of niet?
Dit project runt volledig door en voor vrijwilligers. De gemeenschap is inmiddels zo groot geworden dat het onmogelijk zou zijn om iedereen te betalen. We betalen in natura, onze vrijwilligers gaan nooit met legen handen naar huis. Het is voor ons belangrijk hier een dankbaarheid uit te spreken naar alle mensen die zo hard voor dit prachtige project werken. De donaties die we ontvangen gaan naar projecten zoals koken voor vluchtelingen, of om kosten te dekken, dingen zoals olie en kruiden krijgen we helaas niet gedoneerd van onze leveranciers. Doel is om onze eigen plek te bemachtigen om Guerilla Kitchen elke dag open te hebben.Het zou fantastisch zijn om hier onze baan van te maken en dus geld te verdienen, maar voorlopig is het prima zo om het op vrijwillige basis te doen.

Wat vind je het aller leukste aan dit werk?
De missies die we samen doen, de evenementen die we organiseren en het fantastische gevoel elke week weer dat we alles samen hebben gefixt. Eigenlijk alles dus!

Wat voor tips zou je mensen geven die een soortgelijk initiatief op willen zetten?
Begin met een vriendelijk praatje te maken met je naburige groenteboer en vraag eens of zij veel weggooien en waarom je daarin geïnteresseerd bent. Afhankelijk van het antwoord vraag je of je elke dag langs mag komen om zijn groente en fruit af te nemen. Hier hoef je niet arm voor te zijn, slechts vriendelijk en loyaal.

Als je iets brutaler bent dan ga je eens achter je locale supermarkt kijken om te zien wat er in hun vuilnisbakken ligt. Nu is dat in Amsterdam niet zo makkelijk helaas, maar in de wat kleinere steden staan de vuilnisbakken gewoon buiten op straat en kan je daar rustig in kijken. Afgelopen zomer hadden we een workshop om mensen te leren ‘dumpster diven’, en zodoende te laten zien dat het echt heel makkelijk is en beter voor je portemonnee.

Heb je nog wensen voor de toekomst van Guerrilla Kitchen?
We willen heel graag een eigen plek! (Hallo Gemeente, we praten tegen jullie!) Zodat we elke dag mensen kunnen helpen met een gezonde maaltijd of toegang aan onze gratis supermarkt en kleine evenementen kunnen organiseren zoals we elke woensdag bij Robin Food hebben.

Meer weten over Guerilla Kitchen Amsterdam? Klik dan hier voor de Facebookpagina. Klik hier voor een filmpje over het initiatief.

Bron: Hetkanwel.net