01-03-2018 | Jaarlijks gooit de Nederlandse consument voor 2,5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak; eten waar vaak maar weinig aan mankeert. De voedselindustrie verspilt ook nog eens 2,5 miljard. Wereldwijd wordt ruim een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Tegen een achtergrond van een snel groeiende wereldbevolking en een steeds grotere druk op de voedselvoorziening is dat onacceptabel. Het tegengaan van voedselverspilling begint vooral bij jezelf: als consument ben je de belangrijkste speler in de voedselketen. Jij kunt het verschil maken. We Are Food gaat je daarbij helpen.

Sinds 2016 staat in Meierijstad de Verspillings­fabriek in het hart van THREE-SIXTY, een cluster van bedrijven en kennisinstellingen die voedselverspilling te lijf gaan. Ondernemer Bob Hutten ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe, waardevolle bestemming te geven door middel van de Verspillingsfabriek. Bij THREE-SIXTY is een platform in ontwikkeling voor weten­schap­pers, innovators, financiers, producenten. THREE-SIXTY moet hét internationale kennis- en expertisecentrum worden op het gebied van circulaire oplossingen voor voedselverspilling; oplossingen die ook nieuwe business creëren. Dat juist hier in Brabant dit initiatief genomen wordt, is begrijpelijk: de provincie is dé agrifood-provincie van Nederland, en Meierijstad is daarbinnen een belangrijk centrum van de voedingsindustrie. De regio heeft de kans om zich te profileren als de plek van waaruit voedselverspilling structureel een halt wordt toegeroepen, en van waaruit kennis wordt verspreid.

Meer informatie