12-03-2018 | Jaarlijks gooien we 4,5 miljard euro aan voedsel in de vuilnisbak. Met zijn bedrijf Wastewatchers wil Thomas Luttikhold voedselverspilling in de horeca tegengaan. ‘Voedselverspilling is het resultaat van inefficiënte bedrijfsprocessen.’

‘Onze tool registreert wat er wordt geserveerd en wat er overblijft, zo heeft een kok razendsnel door wat hij weggooit.’ Dat inzicht in de cijfers helpt om de efficiëntie in de keuken te verbeteren.

Daarnaast zijn er verschillende trucs om verspilling tegen te gaan. ‘Weet je als chef dat je wat gaat verspillen, probeer het dan te verwerken in andere recepten. Oud brood kun je bijvoorbeeld verwerken in croutons, pizza of pudding.’ Het is ook een overweging om minder aan te bieden.

Trends voorspellen

Wastewachters heeft op dit moment 72 klanten en heeft de ambitie om tien keer zo groot te worden. Op basis van de verzamelde data wil Luttikhold bedrijven gaan adviseren over een gericht voedselaanbod. ‘Hoe meer data we hebben over consumentenpatronen, hoe beter we trends kunnen voorspellen. Weet je dat product A goed verkoopt op vrijdag, maar niet op een maandag dan kun je daar beter rekening mee houden. We zien dat restaurants die minder verspillen duizenden euro’s kunnen besparen en ook voor honderden euro’s extra verkopen, omdat ze een gerichter voedselassortiment aanbieden.’

Op 20 maart wordt het landelijke plan tegen voedselverspilling gelanceerd.

Het interview luister je hier

Artikel van: bnr.nl