28-03-2017 | Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda. Recent onderzoek van de Wageningen UR toonde aan dat Nederlandse ziekenhuizen hierop fiks kunnen besparen. Op het symposium Focus op de Zorgmaaltijd op 1 juni laat WUR-onderzoeker Joost Snels zien waar nog kansen liggen omtrent voedselverspilling.

Wanneer een ziekenhuis een modern voedingsconcept hanteert, verspilt ze bijna de helft minder voeding dan ziekenhuizen die met traditionele voedingsconcepten werken, blijkt uit het onderzoek. “Onder een modern concept verstaan we een voedingsconcept gebaseerd op huidige inzichten”, licht Snels toe. “Dit zijn dus concepten waar de patiënt vlak voor het consumeren eten kan bestellen. Denk aan roomservice of maaltijden in een meals on wheels wagen. Daarentegen maakt de kok bij een traditioneel concept van te voren een inschatting van wat en hoeveel mensen eten, maakt dit klaar en deelt het op vaste tijdstippen uit aan de patiënten.”

Vermijd waste op het bord

“Dat er minder voedselverspilling is bij moderne concepten heeft vooral te maken met de werkwijze”, gaat hij verder. Waarom? Hier is het portioneren in de keuken afwezig, hebben patiënten meer keuze op het moment van eten en kunnen zij dicht op het eetmoment beslissen wat zij willen eten, verklaren de onderzoekers Joost Snels en Hans Soethoudt in het rapport. Snels noemt een voorbeeld: “Dan wordt er in een grootkeuken van het ziekenhuis gekookt, en kunnen patiënten tien minuten van te voren een portiegrootte naar keuze bestellen. Omdat zij dan precies aanvoelen hoeveel en waarin zij trek hebben, eten zij eerder de bestelde hoeveelheid op. Hierdoor vermijd je waste op het bord.”

‘Zie dit niet als botte besparing’

Maar, zie dit niet als botte besparing vertelt hij. “Als je waste volledig wil uitsluiten, zou je geen eten moeten maken. Wat wij met dit onderzoek juist willen aantonen, is dat je kúnt besparen op voeding zodat er ruimte ontstaat om te investeren in lekkere, gezonde en patiëntgerichte voeding. Het ene versterkt het andere. Uiteindelijk draait het allemaal om een lekkere en gezonde maaltijd voor de patiënt. Daarom adviseren wij altijd om naast verspilling, ook patiëntentevredenheid en wat er daadwerkelijk gegeten wordt, te meten.”

Bron: Gastvrijezorg.nl