31-01-2017 | Voedselverspilling voorkomen en reduceren, en internationaal koploper worden in de verwaarding van agrifood-reststromen. Dat is de ambitie van de Taskforce Circular Economy in Food, die vorige week werd gelanceerd tijdens de Nationale Voedseltop.

De Taskforce gaat initiatieven tegen voedselverspilling bundelen en aanzetten tot actie om de ontwikkeling naar een circulaire economie te versnellen. Volgens de organisaties achter de Taskforce zijn de initiatieven in Nederland nu te versnipperd, en moeten krachten gebundeld worden om daadwerkelijk veranderingen door te voeren. Ook willen ze bijdragen aan de invulling van het vorige week getekende Grondstoffenakkoord.

Deelnemen

Wageningen University & Research heeft het initiatief voor de Taskforce genomen, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel. De Taskforce telt nu 25 leden uit de gehele voedselketen, van MKB-bedrijven tot food multinationals, aangevuld met publieke en maatschappelijke organisaties. Het doel is om 2018 minimaal 100 actieve leden afkomstig uit het bedrijfsleven te hebben. Bedrijven zijn dan ook welkom om zich bij het initiatief aan te sluiten. De taskforce is gekoppeld aan het Europese onderzoeksprogramma REFRESH (Resource Efficient Food and dRinks for the Entire supply Chain, 2015-2019), gecoördineerd door Wageningen Food & Biobased Research. Hierin werken 26 partners uit 12 Europese landen en China samen aan reductie van voedselverspilling in de wereld.

Voedselverspilling

Jaarlijks gaat er zo’n 750 miljard euro aan voedsel verloren, blijkt uit cijfers van de Food and Agricultural Organization (FAO). Dat legt een zware belasting op de wereldeconomie, maatschappij en milieu. In Nederland verspillen we zo’n 100 à 160 kg voedsel per persoon per jaar.

Bron: Agro-chemie.nl