Eén op de drie Nederlanders gooit met kerst liever eten weg dan dat zijn gasten iets tekort komen. De helft van alle Nederlanders koopt daarnaast teveel eten in met kerst. Dit blijkt uit een onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Panelwizard. Nederland gooit in totaal voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst, blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu op basis van eerder onderzoek.

“De angst om tekort te komen is sterker dan de behoefte om geen voedsel en geld te verspillen,” zegt Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. 14% voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. “Kerst is een feest van bezinning. Begrijpelijk dat veel Nederlanders zich schuldiger voelen over verspilling dan gedurende de rest van het jaar.”

Duurder voedsel: minder verspillen
77% van de Nederlanders heeft een hekel aan voedselverspilling, blijkt uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu en de Rabobank, uitgevoerd door Motivaction. 68% vindt het zonde om eten weg te gooien. Een ‘echte’ prijs voor voedsel, waarin milieubelasting is meegerekend, helpt tegen voedselverspilling. “Als voedsel twee keer zo duur zou zijn, zou een kwart van de Nederlanders niets meer weggooien. Veel Nederlanders vinden voedselverspilling daarnaast zonde van het geld. Tijd om bewuster in te kopen en beter om te gaan met restjes,” aldus Koek.

Bron:FoodHolland, 17/09/2016