10-10-2016 | Honger is absoluut geen schaarsteprobleem, zoals vaak wordt gedacht. Het is eerder een logistiek probleem. Er is meer dan genoeg voedsel op de wereld om iedereen van eten te kunnen voorzien, alleen belandt het helaas vaker in de prullenbak dan bij de mensen die het echt nodig hebben.

In San Fransisco hebben ze nu de app Copia ontwikkeld, die op een slimme manier inspeelt op onnodige voedselverspilling. Bedrijven die nog goed eetbaar voedsel over hebben, kunnen dat via de app aangeven. Een chauffeur van Copia komt het dan ophalen en brengt het bijvoorbeeld naar een daklozenopvang. De bedrijven betalen een bijdrage (die ze normaal ook zouden moeten betalen om het te laten ophalen of vernietigen), waar de chauffeurs vervolgens van worden betaald.

Een vrij simpel idee dus eigenlijk, en toch bestond zoiets niet eerder. Althans, er bestaan wel degelijk apps die zich inzetten tegen voedselverspilling, maar die richten zich vooral op de consument. Met Restoranto en ResQ kun je bijvoorbeeld overgebleven maaltijden bij restaurants met korting afhalen, en Afgeprijsd laat zien welke producten bij de supermarkten in je buurt tegen de houdbaarheidsdatum lopen en dus in de aanbieding zijn.

Maar als de consument niet happig is op deze voordelen, blijft het voedsel alsnog liggen.

Voedselverspilling in Nederland

Nederland is zeker geen positieve uitzondering wanneer het op voedselverspilling aankomt. Volgens de Voedselbank gooien we in Nederland jaarlijks 1,8 tot 2,7 miljoen ton eten weg, en voor 38% hiervan is de consument verantwoordelijk. De rest wordt verspild door de landbouw, horeca en supermarkten, maar ook door instanties waar je dat misschien minder snel verwacht: in ziekenhuizen worden dagelijks 140.000 maaltijden weggegooid.

Voedselbanken en het Leger des Heils proberen mensen die dat nodig hebben van eten te voorzien en tegelijkertijd de voedselverspilling bij bedrijven tegen te gaan. Maar volgens de voedselbank zelf komt maar 0,3% van al het verspilde voedsel daadwerkelijk terecht in hun voedselpakketten. Een beetje tevergeefs dus. Diensten als Copia zouden dit kunnen veranderen, doordat ze snelle en makkelijkere communicatie bevorderen tussen bedrijven die voedsel over hebben en organisaties die daar wel raad mee weten.

Bron: Brekend.nl