05-12-2016 | Supermarktketen Plus vraagt zijn huismerkleveranciers om producten met beschadigde verpakkingen of etiketten aan de Voedselbank te doneren.

Deze aanpak is onderdeel van een vernieuwde overeenkomst tussen Plus en Voedselbanken Nederland, meldt de laatstgenoemde in een bericht. Hierin is afgesproken dat de bestaande samenwerking tussen de supermarktketen en de voedselbanken wordt geïntensiveerd.

Zo vraagt Plus voortaan ook de leveranciers van zijn huismerkproducten om producten die niet meer geschikt zijn voor verkoop, maar wel voor consumptie, beschikbaar te stellen. Dat zijn producten met foutieve of beschadigde verpakkingen of etiketten, of met een houdbaarheidsdatum die te kort is om het product nog in de supermarkt te kunnen verkopen.

Duurzame bedrijfsvoering

Daarnaast spreken Plus en Voedselbanken Nederland af om Plus-ondernemers actiever te stimuleren en te ondersteunen om de lokale samenwerking met voedselbanken uit te breiden. Onder meer een verruiming van de mogelijkheden voor donatie en een duidelijke communicatie daarover met de winkels moet daaraan bijdragen.

Zo is het voortaan ook mogelijk om vers vlees te doneren. Voorheen was dit wegens wettelijke bepalingen niet mogelijk, meldt Voedselbanken Nederland.

Voedselverspilling

“Als Plus staan we voor goed eten voor iedereen, elke dag. Goed eten weggooien vinden we dan ook enorm zonde. Daarom helpen we onze klanten met verspillingstips, zorgen we ervoor dat we in de winkels zo slim mogelijk bestellen, en houden we onze voorraden op de distributiecentra scherp in de gaten”, zegt Rowell Versleijen, directeur logistiek van Plus Retail, in het bericht.

“Maar ook wij hebben in onze organisatie te maken met producten die ‘over’ zijn. Daarom hebben we onze bestaande samenwerking met de voedselbanken nog eens tegen het licht gehouden om te kijken waar nog meer mogelijkheden voor verruiming zijn. Zo kunnen nog meer producten naar mensen die dit hard nodig hebben.”

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl