Home » Algemeen » Redders van de pukkelpompoenen
Redders van de pukkelpompoenen

Redders van de pukkelpompoenen

21-11-2017 | Frank Aalbers (31) wilde een lading lelijke pompoenen uit Groningen niet aan hun lot overlaten. En dus zette hij een reddingsactie op touw. Het resultaat: heel Zwolle aan de pompoenen. 

Manon kiest een exemplaar uit de pompoenen die in een grote kar voor het Leger des Heils aan de Dijkstraat liggen. Ze weet al precies wat ze met de oranje groente gaat maken. ,,Uit de oven, met geitenkaas en honing. Er zaten ook nog kruiden bij… misschien cayennepeper? Het was een recept van de Allerhande”,  glimlacht ze.

Moeders mooiste zijn ze niet, de 1800 ‘pukkelpompoenen’ uit het Groningse Onstwedde die afgelopen vrijdag en zaterdag voor een euro per stuk over de toonbank zijn gaan. Na een fikse hagelbui kon de familie Luring maar liefst 125.000 biologische pompoenen niet meer via de reguliere kanalen kwijt, omdat ze vanwege de opgelopen pukkels niet verkoopbaar zouden zijn.

Om de familie uit de brand te helpen startte boerencoöperatie De Streekboer daarop een landelijke actie. Aalbers zag de noodoproep voorbijkomen op Facebook, en kon het niet van zich afzetten. ,,Kunnen we niet regelen dat er een paar naar Zwolle komen, dacht ik”, zegt hij vrijdagmiddag tussen de bakken met pompoen.

De online actie, onder de noemer ‘Pompoenredders Zwolle‘, had succes, 1500 stuks werden al gereserveerd.

Slow Food Zwolle

In het dagelijks leven is Aalbers stagedocent, maar daarnaast zet hij zich als lid van Slow Food Zwolle in voor streekproducten en duurzaam voedsel. ,,We doen wel vaker dit soort guerilla-acties. Het thema daarbij is altijd meer waarde geven aan ons voedsel. We staan als consumenten te ver af van ons voedsel.  De supermarkten willen deze pompoenen bijvoorbeeld niet afnemen, omdat ze denken dat de consument het niet wil. Terwijl er met de smaak niets mis is.”

Ook Marja Vink (47) uit Stadshagen kwam vrijdagmiddag een lading pompoenen meenemen. ,,Anders gaat het door de versnipperaar.” Met een boodschappenlijstje meldde ze zich bij de pompoenenstand. De hele wijk heeft een bestelling geplaatst, zegt ze. ,,Drieëntwintig stuks neem ik mee. Ik rij toch vanuit Stadshagen, dan neem ik wel wat extra mee.” Wat ze er zelf mee gaat maken? ,,Ik weet het nog niet. Eerst maar even een recept googelen. En anders wordt het gewoon pompoensoep.”

Bron: Destentor.nl

Scroll To Top