25-03-2016 | In het Belgische Zuiderpershuis strijkt op 2 en 3 april een nieuw pop-uprestaurant van Rekub neer. Net zoals deze zomer staan er creatieve en verrassende gerechten met voedseloverschotten op het menu.

Een varkenspootkroket of filet van hondshaai, doorgespoeld met een biertje op basis van oud brood. Het zijn maar enkele voorbeelden van gerechten, die de chefs in het pop-uprestaurant van Rekub serveren. Vorige zomer zorgden de jonge bezielers van Rekub, Marijke De Jongh en Ellien Stinissen voor een primeur, door als eerste Belgische restaurant enkel met voedseloverschotten te koken. Hiermee hopen ze dat er meer bewustzijn ontstaat rond voedsel, dat nog perfect eetbaar is en toch in de vuilnisbak belandt.

Bier op basis van brood
Daarom koken slowfoodspecialisten Dirk Gilis en Filip Fransen van Witlov zaterdag 2 april met de ‘onbeminde’ delen van het varken. “Op het menu staan onder meer varkensoor met zuurkool en nootjes en varkenswangen met moutstroop en Babylonebier, een bier op basis van brood. Daarnaast is er op zaterdag ook een vegetarisch menu beschikbaar. Rekub kookt ook hiervoor enkel met groenten en fruit van overschotten. Deze halen we op bij bioboeren en bij Albert Heijn.”

Ook vis wordt massaal verspild. “Per vijf ton vis, die er wordt gevangen, is er drie ton bijvangst. Het overgrote deel daarvan belandt gewoon dood terug in zee. We moeten leren eten wat de visser vangt, niet enkel wat we kennen of willen eten”, aldus Marijke en Ellien. Op zondag 3 april bereidt chef Michiel Rabaey, leraar aan de koksschool Ter Duinen en lid van The North Sea Chefs, gerechten met vis van bijvangst. “Dat is bijvoorbeeld zeekat, steenbolk en rode poon. Vissen die wij niet kennen omdat ze niet populair zijn.”

Rekub zorgt voor deze editie van het pop-uprestaurant zelfs voor een eigen drankje, consequent bereid met overschotten van fruit. “Naast een appelsapje hebben we ook een eigen aperitiefje samengesteld.”

Na de succesvolle editie van vorige zomer in het Felix Pakhuis op ’t Eilandje, plannen Marijke en Ellien deze zomer geen nieuw pop-uprestaurant. “Dat betekent zeker niet dat we na april Rekub laten inslapen”, benadrukt Marijke. “We zijn van plan om van Rekub iets permanents te maken. Maar die plannen zijn nog niet concreet.”

Info en reserveren: www.facebook.com/popuprekub of www.rekub.be

Bron: Gazet van Antwerpen