Home » Relevante onderzoeken

Relevante onderzoeken

Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling

Studenten ontwikkelen detectiemechanisme tegen melkverspilling

18-10-2017 | Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, ...

Lees verder »

Aanpak voedselverspilling zorgorganisaties levert besparing op

Aanpak voedselverspilling zorgorganisaties levert besparing op

14-09-2017 | De helft minder voedselverspilling, gestegen maaltijdtevredenheid en duurzamer eten. Dat hebben bijna honderd Nederlandse zorgorganisaties het afgelopen jaar bereikt. Het levert een besparing van ongeveer € 5 mln. Dat blijkt uit de resultaten van het landelijk programma Duurzaam en Gezond ...

Lees verder »

Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten

Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten

18-07-2017 | Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar ...

Lees verder »

Oplegnotitie Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016

Oplegnotitie Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2016

In opdracht van de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken is eind 2016 onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij huishoudens in Nederland. Dit is eerder gedaan in 2010 en 2013. In 2016 heeft CREM Waste Management een sorteeranalyse van ...

Lees verder »

Wetenschappers gebruiken plasma om voedselverspilling te verminderen

04-04-2017 | Wetenschappers uit Perth zouden een oplossing gevonden kunnen hebben voor de voedselverspilling. Dit zou tonnen verspild voedsel kunnen redden die door schimmel zijn getroffen. Kirsty Bayliss van de Murdoch University in Perth gebruikt plasma en elektriciteit om schimmels ...

Lees verder »

Bepaling voedselverspilling in huishoudelijk afval Nederland 2016

Bepaling voedselverspilling in huishoudelijk afval Nederland 2016

In opdracht van de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken, gecoördineerd door het Voedingscentrum en onder begeleiding van Milieu Centraal en Rijkswaterstaat Leefomgeving is met dit onderzoek omvang en samenstelling van de voedselverspilling bij huishoudens in Nederland ...

Lees verder »

Bedrijven en onderzoekers werken samen in CARVE

Bedrijven en onderzoekers werken samen in CARVE

09-03-2017 | Bedrijven in de voedselketen en onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research werken samen aan de vermindering van voedselverspilling. Dat doen ze in het project CARVE. Daar komen onderwerpen aan bod zoals efficiënter gebruik van grondstoffen of een nieuwe bestemming voor retourproducten. De ...

Lees verder »

Voedselverspilling in Nederland op basis van zelfrapportage

Voedselverspilling in Nederland op basis van zelfrapportage

De ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken hebben het Voedingscentrum gevraagd om onderzoek te coördineren dat inzicht moet geven in voedselverspilling door de consument. In opdracht van het Voedingscentrum heeft CREM Waste Management een afvalsorteeranalyse uitgevoerd om ...

Lees verder »

Gemiddelde Nederlander verspilt meer dan 100 kg voedsel per jaar

Gemiddelde Nederlander verspilt meer dan 100 kg voedsel per jaar

19-08-2016 | Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de ‘Monitor voedselverspilling – Update 2009–2014’ aangeboden aan de Tweede Kamer. De monitor geeft inzicht in de mate van voedselverspilling in Nederland over de periode 2009 – 2014. Tegelijk is verschenen het rapport ...

Lees verder »

Verwarrende houdbaarheidsdata belangrijke oorzaak voedselverspilling

Verwarrende houdbaarheidsdata belangrijke oorzaak voedselverspilling

01-07-2016 | Volgens 1 op 2 consumenten is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen van voeding de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling. Omdat 1 op 4 het verschil tussen ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT) en ‘Te Gebruiken Tot’ (TGT) niet kent, belandt veel voedsel ...

Lees verder »
Scroll To Top