26-11-2016 | In de afgelopen twee weken redde restaurant El Rey bijna 150 kilo aan eten door iedere dag restanten van de vorige dag te gebruiken. “Dat vraagt heel wat creativiteit van onze koks,” laat Junior Brandenburg weten die zich aansloot bij InStock om te koken met producten die anders verspild zouden worden.

“Een dergelijk initiatief heeft alleen kans van slagen als ook gasten dit belangrijk vinden,” zegt Brandenburg. “Als je de betreffende producten ook dan niet kunt verkopen is er nog steeds sprake van onnodig verlies.” Inmiddels zijn er ook in Den Haag en Utrecht eigen restaurants van Instock en ging Brandenburg met zijn restaurants in Woerden en Breukelen de samenwerking aan.

Diversiteit

El Rey kreeg proefleveringen van producten, deed testen, maakte verschillende gerechten en er bleken inderdaad kansen te zijn voor de beide El Rey restaurants en via El Catering. “Voor onze diversiteit aan tapas kunnen we van veel verschillende producten gebruik maken en spontaan schakelen op wat er aan producten binnenkomt.” Dat vraagt om continue creativiteit van de koks. Zij moeten met al die producten en een dagelijks onbekende stroom aan restanten kunnen koken. “Gelukkig hebben we veel wisselende gerechten op de kaart onder de noemer Tapa del dia waardoor onze koks zijn getraind in de benodigde creativiteit, en dat is in veel meer dan alleen Spaanse gerechten. De afgelopen weken zijn zodoende heel veel verschillende producten gebruikt voor lunchgerechten, tapas, desserts, taarten en cocktails. “Heerlijke bananentoffeetaart en venkelsinaasappelsalade,” laat kok Marloes Kraan weten. “We krijgen nu vooral veel kratten groenden en fruit,” aldus Hester van Bork, manager van beide restaurants.

Geslaagd

Het werkt, de test is geslaagd, in de afgelopen twee weken is bijna 150 kilo aan eten gered in een relatief rustige periode. “We verwachten in drukkere periodes nog een veel grotere bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van voedselverlies,” besluit Brandenburg die benadrukt dat geen enkel product over datum en zeker niet bedorven of beschadigd is. “Zowel InStock als wij moeten aan de streng gecontroleerde voedsel- en bereidingsvoorschriften voldoen.

De werking van Instock

Enkele jaren geleden ontstond vanuit medewerkers van Albert Heijn het initiatief om de reststromen van de supermarkt niet verloren te laten gaan. “Dan gaat het om voedsel dat om verschillende redenen onverkocht blijft, maar nog wel voor consumptie geschikt is, al dan niet door verdere verwerking,” legt Junior Brandenburg uit. De stichting Instock pakte deze kans om verlies van voedsel tegen te gaan en opende een restaurant in Amsterdam, later ook in Den Haag en Utrecht.

Verrassingsmenu

Hier koken ze dagelijks weer een soort verrassingsmenu. Dat kan gedaan worden met producten die Albert Heijn om uiteenlopende reden niet kon verkopen, maar veel producten komen uit zogenaamde verzamelverpakkingen. “Door 1 slecht product kan zo’n pakket in zijn geheel niet verkocht worden terwijl de andere producten in het pakket nog volledig goed zijn. Albert Heijn mag dat niet herverpakken, maar InStock en El Rey kunnen deze goede producten zeker nog gebruiken.” Producten komen ook van leveranciers en transporteurs als ze die niet meer efficiënt kunnen meenemen met een transport. “Door de combinatie van verwerken en dagelijkse consumptie, en afstemming daarop voorkomen we dat het voedsel bij ons verloren gaat.”

Bron: Woerdense Courant
Geschreven door: Winny van Rij