Home » Algemeen » ‘Strenge uiterlijke schoonheidseisen houden voedselverspilling in stand’
‘Strenge uiterlijke schoonheidseisen houden voedselverspilling in stand’

‘Strenge uiterlijke schoonheidseisen houden voedselverspilling in stand’

02-07-2015 | Als groente en fruit niet aan EU-normen voldoen – laat staan aan de nog strengere eisen van supermarkt én klant – komen ze niet door de keuring. Het gevolg is voedselverspilling. “Naar schatting 5 tot 10% van de groente- en fruitoogst komt niet in het schap terecht door uiterlijke gebreken”, zegt onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen Universiteit. Die uiterlijke gebreken kunnen soms heel onverdacht zijn.

Een voorbeeld: voor de export naar de EU moeten Keniaanse sperziebonen in het daarvoor bestemde schaaltje passen. Doordat ze moeten worden bijgesneden om ze passend te maken, gaat circa 30% van de groente verloren. Ook sperziebonen die te dik, te dun of krom zijn, worden afgekeurd. Die partijen vinden ook geen aftrek op de plaatselijke markten. Kenianen bijvoorbeeld eten geen voorgesneden sperziebonen.

Alle bloemkolen even groot
Alle supermarkten in Nederland willen alleen bloemkolen met een diameter van 17 centimeter willen. Dat komt doordat ze per stuk zijn geprijsd, niet per gewicht. De supermarkten willen zo voorkomen dat kleine exemplaren overblijven in de winkel. De teler controleert elke dag of de kolen groot genoeg zijn om te oogsten. Een bloemkool van 14 centimeter wordt doorverkocht als Klasse II-product aan Engeland of Scandinavië.

Zie voor meer informatie het volledige artikel op de site van OneWorld.

Bron: AgriHolland.nl

Scroll To Top