Home » Uit de praktijk » Boeren en tuinders

Boeren en tuinders

“Vervelend om tomaten weg te gooien”

“Vervelend om tomaten weg te gooien”

Dit artikel is deel 1 in een serie over voedselverspilling van het Reformatorisch Dagblad. Geduldig hangen ze te rijpen onder het glas. Groen, oranje, geel, bruin, rood. Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker teelt pakweg 10 miljoen kilo tomaten per jaar. „Bijzonder ...

Lees verder »

Tomra gaat voedselverspilling tegen met stoomschiller

Tomra gaat voedselverspilling tegen met stoomschiller

17-05-2016 | TOMRA Sorting Food is een fabrikant van sorteersystemen voor voedingsmiddelen op basis van sensortechnologie. Het bedrijf is zich goed bewust van de problemen rondom voedselverspilling. Daarom wordt er nauw samengewerkt met telers, verwerkers en retailers om de verspilling ...

Lees verder »

Met de juiste genen blijft gesneden paprika langer vers

Met de juiste genen blijft gesneden paprika langer vers

11-01-2015 | Door bepaalde natuurlijke eigenschappen van de paprika en peper te selecteren in de veredeling kunnen de groenten in gesneden vorm langer mee in het koelvak. Dit is gunstig voor de voedselindustrie. De paprika’s en pepers, behorend tot het geslacht Capsicum, kennen een grote genetische ...

Lees verder »

Jonge Belg ontwerpt bewaartent tegen voedselverspilling

Jonge Belg ontwerpt bewaartent tegen voedselverspilling

02-09-2015 | Arne Pauwels, een jonge Antwerpenaar, bedacht een eenvoudige, maar tegelijk erg vernuftige oplossing voor het wereldwijde probleem van voedselverlies door een gebrekkige bewaring. Hij ontwierp een tent met een capaciteit van 200 kilo groente en fruit die dankzij ...

Lees verder »

Eierverwerker Frisian Egg wil waarde eierschalen verhogen

Eierverwerker Frisian Egg wil waarde eierschalen verhogen

02-09-2015 | Eierverwerkingsbedrijf Frisian Egg in Drachten onderzoekt hoe het de eierschalen die overblijven na de verwerking beter kan benutten. Dit doet het bedrijf samen met Wageningen UR. Dat schrijft de Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (Nom). Wekelijks gaat bij Frisian Egg 45.000 ...

Lees verder »

Teler brengt vitaminerijke broccolibladeren op de markt

Teler brengt vitaminerijke broccolibladeren op de markt

17-08-2015 | Een Amerikaans landbouwbedrijf verkoopt onder de naam BroccoLeaf bladeren van broccoli die normaal gesproken worden weggegooid. De bladeren zouden veel vitamine A en C bevatten. Volgens de producent, The Nunes Company uit Californië, lijken de BroccoLeaf-bladeren op koolbladeren ...

Lees verder »

Kansen voor hergebruik van reststromen in Noord-Hollandse voedingsmiddelenindustrie

Kansen voor hergebruik van reststromen in Noord-Hollandse voedingsmiddelenindustrie

05-06-2015 | De provincie Noord-Holland ziet kansen voor een ‘circulaire economie’ waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dat draagt bij aan duurzaamheid én aan economische ontwikkeling. Van groente- en fruitresten kan bijvoorbeeld plastic worden gemaakt. In opdracht van de provincie ...

Lees verder »

Agrofoodpluim voor bio-kwekerij Oirschot Organics

Agrofoodpluim voor bio-kwekerij Oirschot Organics

27-02-2015 | Biologische groentekwekerij Oirschot Organics ontvangt vandaag de Agrofoodpluim uit handen van gedeputeerde Yves de Boer. Met deze aanmoedigingsprijs spreekt de provincie Noord-Brabant haar waardering uit voor ondernemers, die zich onderscheiden in innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector. De ...

Lees verder »

Van koffiedik als afval naar ……grondstof voor paddestoelen

Van koffiedik als afval naar ……grondstof voor paddestoelen

La Place wil verantwoord omgaan met afvalstromen in het kader van duurzaam ondernemen, maar ook volop medewerking verlenen aan vernieuwende initiatieven op dit gebied met een ‘hands-on mentaliteit’. Bij restaurants van La Place wordt t.b.v. van dit project het koffiedik ...

Lees verder »

Van verspild voedsel naar gezondheidsproduct

Van verspild voedsel naar gezondheidsproduct

Nutravit maakt uit reststromen van de aardappelverwerkende industrie een toevoeging voor paneermeel. Deze toevoeging aan paneermeel vermindert tevens de vetopname van bak- en braadproducten. Gebruik van deze reststroom uit de aardappelindustrie voorkomt daarmee ook verspilling van vetten. Het bijkomende voordeel is dat voedingsmiddelen door ...

Lees verder »
Scroll To Top