18-01-2019 | Het werd vorige zomer aangekondigd, maar nu is het eindelijk zover: vanaf nu worden dankzij het project Food Act  13 in onze regio elke dag voedseloverschotten opgehaald bij supermarkten en lokale handelaars om herverdeeld te worden onder arme bewoners. “Binnen een maand zouden we graag al 2.000 gezinnen bereiken, zegt coördinator Arnout Vercruysse.

Supermarkten, landbouw- en voedingsbedrijven en lokale handelaars zorgen samen voor enorme voedseloverschotten. Het lijkt de evidentie zelve dat die overschotten best naar mensen gaat die het niet breed hebben, maar dat is het niet. “Zoiets moet op grote schaal aangepakt worden”, zegt Kuurns schepen Bram Deloof, ondervoorzitter W13 (de vereniging van 14 OCMW’s en CAW Zuid-West-Vlaanderen) en trekker van het project. “Wat ben je met een hele pallet tomaten als je geen netwerk hebt om doelgroepgezinnen, nog diezelfde dag, elk aan 3 van die tomaten te helpen?”

Twee jaar lang werd binnen de 14 gemeenten in onze regio een structuur uitgewerkt voor een dergelijke regionaal voedseldistributieplatform, en dat platform verdeelt nu vanuit Kuurne de eerste ladingen voedseloverschotten. Elke morgen trekken medewerkers met 4 bestelwagens de regio rond om voedseloverschotten te gaan ophalen bij verschillende supermarktvestigingen in de regio. ’s Middags wordt alles gesorteerd en ’s namiddags vertrekken de producten al naar de verschillende voedselverdeelorganisaties, zoals sociale kruideniers. “Eten dat we vandaag binnen krijgen, kan de dag erop dus al op tafel komen bij gezinnen met minder”, zegt Deloof.

Arnout Vercruysse is coördinator van het project. “We zijn rustig gestart, om telkens wat uit te breiden naar méér supermarktvestigingen en méér voedselverdeelorganisaties. We leveren al bij 35 verdeelorganisaties, de komende maand zullen we ook bij de laatste 7 beginnen leveren. Eens we op kruissnelheid zitten, zullen we zo’n 2.000 gezinnen bereiken. We blijven ook nog supermarkten aanspreken, om onze aanvoer uit te breiden, zodat we nog meer mensen kunnen helpen. We denken onder meer aan scholen waar een grote concentratie kansarme kinderen school loopt. Door hen aan groenten te helpen, waar de kookouders van de school soep kunnen van maken, bereiken we ook via die weg de kinderen die het nodig hebben.”

Vrijdagmorgen kreeg Food Act Kortrijk 654 kilo aan etenswaren binnen, die meteen ’s namiddags al werden verdeeld. “Dit was geen vanzelfsprekend project, maar uit onze eerste ervaringen durven we dit een heel grote slaagkans geven”, zegt Deloof. “Dankzij dit voedseldistributieplatform krijgen mensen voor wie dat vroeger geen evidentie was, toch een gevarieerde en gezonde voeding op hun bord.” Nog een voordeel: Food Act is tegelijk ook een sociaal tewerkstellingsproject. De mensen die er werken, worden er klaargestoomd voor een job in het reguliere jobcircuit.

Bron: HLN