In aflevering 3 van De Circulaire Podcast praat Erik Hoeksema met Toine Timmermans van Samen Tegen Voedselverspilling/WUR. Samen bespreken ze voedselverspilling als ketenprobleem, en bekijken ze oplossingen op het niveau van de consument, de supermarkt én de teler.

Dat wereldwijd ongeveer één derde van het geproduceerde voedsel verloren gaat, is inmiddels een bekende statistiek. Toine Timmermans, programmamanager aan de Wageningen Universiteit en initiatiefnemer van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, ziet hierin vooral een ketenprobleem. “Belangrijkste is dat iemand verantwoordelijkheid gaat nemen.”

Volgens Timmermans is hiervoor vooral ‘inzicht’ nodig. Voor consumenten zijn de oplossingen inmiddels immers wel bekend: maaltijden beter plannen, de juiste porties koken en de koelkast op 4 graden. Maar geen enkele consument denkt van zichzelf dat hij de grootste verspiller is. Vergelijken met de buurman is dan een betere drijfveer dan onheilspellende foto’s van enorme bergen voedselafval.

Ook voor bedrijven zijn data essentieel. Zowel telers als retailers sturen nu nog vanuit angst voor lege schappen. Door uitval te meten, kunnen snelle verbeteringen worden behaald. Maar eigenlijk moeten we het woord “verspilling” volgens Timmersmans gewoon uit ons vocabulaire wissen. In een werkelijk circulaire economie is er voor iedere grondstof een “plan B of C”. Zo noemt hij de “dubbeldoelwortel”, een peen die wordt geteeld voor consumentenconsumptie, maar die ook prima geschikt is voor verwerking in conserven bij overproductie.

Het gehele gesprek, én eerdere gesprekken met experts op het gebied van circulariteit, is terug te luisteren via Soundcloud en verschillende podcastapps.

Bron: Persbericht