11-02-2017 | “Voedselverspilling bij (bedrijfs-)restaurants ontstaat geregeld door een gebrek aan inzicht. Het zijn niet alleen het aantal gasten en hun voorkeur voor eten en drinken die van invloed zijn, maar ook het weer, het seizoen en zelfs de dag van de week spelen een belangrijke rol. Met een applicatie van Wastewatchers kunnen patronen van verspilling op productniveau gemeten worden.” Dat zegt Edith Jansen, No Waste Coördinator van cateraar Hutten.

Met behulp van een door Wastewatchers ontwikkelde verspillingstool wordt snel inzichtelijk gemaakt wat de huidige verspilling is op een locatie. Het resultaat van een tijdsinvestering van een paar minuten per dag is een overzichtelijk dashboard waar precies op af te lezen is wat de verspilling is per product in een bedrijfsrestaurant.

Aan de hand van de resultaten stellen Hutten en Wastewatchers een concreet actieplan op om de food waste terug te dringen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat aan het begin van de week heldere soepen meer in trek zijn dan gebonden varianten en dat apartere soepen minder geliefd zijn dan de meer gangbare smaken.

Van Lith: “Hutten is overtuigd van de meerwaarde van de verspillingstool en we zetten deze grootschalig in op onze bedrijfscateringlocaties.” Mede door de intensieve samenwerking met Wastewatchers is de derving in bedrijfsrestaurants in twee jaar tijd van Hutten inmiddels teruggebracht van 4,8% naar 4%.

Bron: FoodHolland