Home » Algemeen » ‘Waardeloos voedsel’ ligt tóch in de schappen, dankzij de Verspillingsfabriek
‘Waardeloos voedsel’ ligt tóch in de schappen, dankzij de Verspillingsfabriek

‘Waardeloos voedsel’ ligt tóch in de schappen, dankzij de Verspillingsfabriek

15-05-2018 | Te klein, misvormd, te veel ingekocht, een bruin plekje of een verkeerd label. Alleen al in Nederland gooien we jaarlijks om allerlei redenen voor een slordige 5 miljard euro aan voedsel weg. In de Verspillingsfabriek in Veghel krijgt een deel van het overtollige voedsel een nieuw leven.

Provincie Brabant maakt ruimte voor het thema ‘verspilling’
In het ‘We are food’-jaar van de provincie Brabant was in maart ruimte gemaakt voor het thema ‘verspilling’ en uiteraard kwam daarin ook de Verspillingsfabriek voorbij. Tijdens een drukbezochte open dag was te zien hoe de restjes werden omgetoverd tot nieuwe kant-en-klaargerechten als soepen, sauzen, stoofvlees of bouef bourguignon. En deze producten komen weer in de schappen terecht. “We zitten met een overvloed aan voedsel en aan de andere kant lijden wereldwijd miljoenen mensen honger. Vreemd dat we die verspilling niet oppakken als westerse wereld”, zegt Bob Hutten in de foodspecial van het tv-programma Booming Brabant.

‘Het gaat goed’
De Verspillingsfabriek in Veghel, een initiatief van Bob Hutten, draait als een tierelier. “De fabriek is iconisch geworden voor de strijd tegen voedselverspilling”, zegt Hutten met gepaste trots. In twee jaar tijd is  zijn fabriek uitgegroeid tot een begrip. Hutten: “Het gaat goed. We runnen de fabriek met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en we werken in een oud pand. Het is de eerste fabriek ter wereld met een antwoord op de verspilling van voedsel. We lossen het verspillingsprobleem wereldwijd niet op, maar laten wel zien dat er mogelijkheden zijn.”

Brabant koploper in de strijd tegen voedselverspilling ?
Het onderwerp voedselverspilling krijgt steeds meer voet aan de grond. “In de themamaand is door zo’n tweeduizend studenten tijdens meerdere evenementen gesproken en nagedacht over oplossingen voor onze verspilling. Brabant kan koploper worden in de strijd tegen voedselverspilling. En dat zou fantastisch zijn”, zegt Hutten.

bron: omroep Brabant

Scroll To Top